Samsung отчете срив на печалбата си заради слабия пазар на смартфони

Стоян Ненов Последна промяна на 31 януари 2023 в 14:52 633 0

Samsung

Снимка Babak Habibi/Unsplash

Samsung отчете срив на печалбата си заради слабия пазар на смартфони

Samsung обяви рязък спад на печалбите си, както за последното тримесечие, така и за цялата 2022 г. Корейският гигант отбелязва, че основна причина за това е слабият пазар заради поредицата кризи. Въпреки това компанията успява да генерира рекордни общи приходи. Общите приходи на Samsung за 2022 г. са в размер на 245.4 млрд. долара. Оперативната печалба е 35 млрд. долара, като се свива с 6.9 млрд. долара спрямо 2021 г.

Влошаване на бизнес средата

„Бизнес средата се влоши значително през четвъртото тримесечие заради слабото търсене, породено от забавянето на световната икономика“, коментира компанията. Тя допълва, че доста фактори са се изменили и това е повлияло на различни сфери на бизнеса. Например недостатъчното търсене от страна на потребителите е довело до намаляване на поръчките за нови устройства. Търговците са се преориентирали в изчистване на инвентара, което е довело до спад на доставките и съответно на доходите не само от смартфони, но и за целия бизнес с чипове за памет на Samsung.

Компанията е успяла да компенсира част от проблема чрез разнообразяване на портфолиото на Foundry дивизията. Но като цяло общият бизнес с полупроводници на Samsung записва спад на приходите с около 6 млрд. долара и близо 7 млрд. долара свиване на печалбите. „Заради влошените настроения на потребителите, породени от затруднените макро проблеми, цената на чиповете се понижи допълнително и заедно с осезаемото намаляване на стойността на инвентара, крайните резултати се влошиха значително спрямо предишното тримесечие.

Търсенето на смартфони също е ниско, както показаха данните на анализаторите на целия пазар. Samsung отчита, че продажбите на флагмани са били в рамките на очакваното, макар и да са по-ниски от предишните тримесечия. Продажбите на смартфони в по-достъпните ценови сегменти обаче са по-ниски.

Скромни очаквания за 2023 г.

Samsung прогнозира, че макроикономическата несигурност ще продължи и през 2023 г. поне за първите шест месеца. Компанията очаква, че търсенето ще започне да се възстановява през втората половина на годината. Това ще се отрази и на бизнеса с полупроводници и памети.

При смартфоните Samsung прогнозира, че ще има „поляризация“ между търсенето на премиум и достъпните модели. За да отговори на този фактор, Samsung планира да увеличи обема на продажби на чипове и да подсили позициите на флагманските устройства. В плановете влиза още навременна доставка на достатъчно 200MP сензори за партньорите, за да могат те също да предложат своите устройства на пазара според плановете си и това ще подобри общото представяне на бизнесите ка Samsung.
Освен това IT гигантът смята да запази капиталовите разходи и няма да свива инвестициите. Компанията е на мнение, че това ще е по-доброто решение, за да запази както конкурентното си предимство, така и да си гарантира добрите позиции на пазара.

„Samsung вижда това като добра възможност да увеличи пазарния си дял в дългосрочен план за сметка на конкурентите“, коментира пред Reuters Чой Йоо-джун, анализатор в Shinhan Securities.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !