Само за 24 часа Xiaomi получи близо 89 хил. поръчки за своя първи електромобил SU7

Стефан Николов Последна промяна на 02 април 2024 в 14:07 1088 0

Xiaomi Su7

Снимка Xiaomi

Xiaomi SU7

Наскоро известният производител на смартфони Xiaomi стартира продажбата на първия си електромобил SU7 на цена малко над 30 хил. долара. Китайската компания възнамеряваше да започне доставките на електромобила до края на април. Заинтересованите купувачи обаче ще трябва да чакат много по-дълго - до 7 месеца. Това се дължи на огромното търсене на електрическия автомобил.

През първите 24 часа след старта на продажбите броят на предварителните поръчки за електромобила Xiaomi SU7 достигна 88 898. В тази връзка компанията официално информира потенциалните купувачи, че времето за чакане на нейния седан може да достигне от 4 до 7 месеца. Информацията за това беше публикувана в приложението за автомобили на Xiaomi.

Макар че забавянето може да е обещаващ знак за голямото търсене на SU7, Китайската компания Xiaomi навлезе на пазара за електромобили в неподходящ момент. Пазарът на електрически автомобили като цяло е в застой, а компанията е изправена пред ожесточена конкуренция в Китай. В същото време водещите компании за електрически автомобили, включително Tesla и BYD, намаляват цените, за да спечелят вниманието и портфейлите на клиентите.

Според изданието Business Insider компанията Xiaomi явно ще трябва да прибегне до дъмпинг, за да насърчи потребителите да купят нейния конкретен електромобил. Стандартната версия на Xiaomi SU7 струва 215 900 юана, което възлиза на около $30 000. Това е с около 30 000 юана (около $4 000) по-малко от Tesla Model 3 в Китай. Версията SU7 Pro струва 245 900 юана, или около $34 хил. И накрая версията Max струва 299 900 юана, което е около $41,5 хил.

Пазарните анализатори считат, че Xiaomi би могла да се възползва от опита си в областта на смартфоните, тъй като той би могъл да помогне на компанията да разработи интелигентни панели и системи за управление на превозното средство. В същото време тя разполага със значително по-големи парични резерви от по-малките стартъпи за електрически автомобили. Това навярно ще помогне на Xiaomi да се справи с огромната конкуренция в тази индустрия.

Да напомним, че Xiaomi обяви началото на производството на електрически автомобили през март 2021 г. Още тогава китайската компания заяви, че ще инвестира 10 млрд. юана в проекта. Автомобилното подразделение на Xiaomi бе основано през 2021 г. в зоната за икономическо и технологично развитие в Пекин. През август 2023 г. Държавният комитет за развитие и реформи на Китайската народна република разреши на Xiaomi да произвежда автомобили.

Разработен под кодовото име MS11, електромобилът SU7 се произвежда съвместно с BAIC. Масовото производство стартира през декември 2023 г.
Що се отнася до техническите характеристики версията със задвижване на задните колела на Xiaomi SU7 е оборудвана с електродвигател с мощност 220 kW (295 к.с.), а вариантът със задвижване на четирите колела има два електродвигателя с обща мощност 495 kW (664 к.с.). Максималната скорост на модела със задно задвижване е ограничена по софтуерен път до 210 км/ч, а на модела със задвижване 4х4 - до 265 км/ч.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !