Сам Алтман се завръща в OpenAI, а служителите остават

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 22 ноември 2023 в 10:37 1561 1

Returning to OpenAI

Снимка Greg Brockman/X

Грег Брокман също се завръща в компанията

Драмата с уволнения главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман е напът да се разплете напълно. От компанията обявиха, че нейният доскорошен ръководител и съосновател ще се завърне на поста си, а бордът на директорите ще бъде променен. Към управителния съвет ще се присъединят Брет Тайлър, който ще е и председател, Лари Съмърс и Адам Ди‘Анджело. Това обявиха от OpenAI в социалната мрежа X, като те са сключили споразумение с всички заинтересовани страни.

Освен Алтман в ключовата компания за генеративен изкуствен интелект (AI) ще се завърне и другия съосновател Грег Брокман. Той напусна в знак на солидарност с уволнението на шефа си. В рамките на няколко дни, почти всички служители на компанията се подписаха в отворено писмо в което заплашиха с напускане ако Алтман не бъде възстановен на позицията главен изпълнителен директор.

Промените при борда също са доста важни. Тримата нови членове ще заместят независимите експерти Таша Маккъли и Хелън Тонър, както и другия съосновател на OpenAI Илия Суцкевер. Тримата бяха опозиция на Алтман и най-вероятно са в основата на уволнението му.
Новият председател на борда е бившият главен изпълнителен директор на Salesforce Брет Тайлър. Другите нови членове са Лари Съмърс, който е бивш финансов министър на САЩ, а Адам Ди‘Анджело е съосновател на платформата Quora. Една от задачите на обновения борд е да разследва причините за уволнението на Алтман.

Всичко това на пръв поглед може да изглежда като нормална битка за власт в корпоративния свят, при OpenAI нюансите са малко по-различни. Компанията беше основана като организация с идеална цел за прозрачно развитие и предоставяне на AI технологията. През последните близо пет години обаче тя започна да функционира като нормален бизнес и това раздели ръководството на привърженици на по-корпоративното управление срещу такива, които застават зад идеалната цел.

През това време Microsoft се превърна в ключов и най-голям инвеститор. Софтуерният гигант наля 13 млрд. долара и получи 49% дял в компанията. Създателите на Windows не бяха уведомени за промените до последния момент, което нагнети допълнително напрежението. Microsoft обяви, че е готов да наеме Сам Алтман и Грег Брокман, както и всеки друг напуснал в солидарност служител на OpenAI.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

22.11 2023 в 15:20

Прави ли ви впечатлени, че на снимката има предимно азиатци и азиатки, не малко черни и кафяви и тук-там някой бледолик, като допълнение?