Рекордни продажби на електромобили в Норвегия - 82,9% за първото тримесечие

Offnews Последна промяна на 08 април 2022 в 17:27 450 0

Norway keeps breaking EV adoption records, Tesla Model Y leads the charge

През изтеклите пет години жителите на Норвегия купуват все по-малко автомобили с двигатели с вътрешно горене. Миналата година продажбите на ДВГ автомобили паднаха до 8,2% от общите продажби на автомобили в страната. През първото тримесечие на 2022 година търсенето на електрически автомобили нарасна още повече. Най-често норвежците купуват модела Tesla Model Y.

Норвегия е лидер сред всички държави по отношение на броя на електромобили на човек от населението. Редица държави обявиха, че ще забранят продажбите на ДВГ автомобили, но не по-рано от 2030-2035 година. В същото време Норвегия си постави за цел да постигне същите резултати през 2025 година, но по всичко личи, че това ще стане по-рано. Според статистиките на норвежката автомобилна федерация (NAF) интересът на населението към електрическия транспорт изпреварва плановете на правителството.

Преди няколко дни съветът по транспортна информация на Норвегия обяви, че през първото тримесечие на тази година делът на електромобилите е 82,9% от всичките продажби на нови автомобили в страната.

Най-купуваният електромобил в Норвегия през изтеклото тримесечие е Tesla Model Y - 3305 броя или 20,4%. Веднага след него е Tesla Model 3 (1696, 10,4%). На трето място в тая съобразна класация се намира германският VW ID.4 (1111, 6,8%). Сред новите електрически модели, включили се в норвежкия топ-10, моделът BMW iX веднага попадна на шестото място.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !