Продажбите на смартфони за първи път с ръст от почти две години и половина

Стоян Ненов Последна промяна на 24 ноември 2023 в 16:52 946 0

Smartphones

Снимка Iurii Laimin/Pexels

Продажбите на смартфони за първи път с ръст от почти две години и половина

Глобалните доставки на смартфони отчетоха първи положителен месец от над две години. Данни на Counterpoint Research сочат, че през октомври т.г. доставките на смартфони са се увеличили с 5% на годишна база. Това не изглежда като много, но е първото повишение от 27 месеца. Освен това се оказва и месецът с най-големи продажби от януари 2022 г. насам.

„Растежът е захранен от развиващите се пазари, с продължаващото възстановяване на Близкия изток и Африка, завръщането на Huawei в Китай и началото на празничния сезон в Индия“, коментират от Counterpoint Research. Анализаторите добавят, че развиващите се пазари отчитат много добри резултати, докато вече развитите страни, в които има голямо насищане на пазара, отбелязват по-бавно възстановяване.

Huawei е компанията с най-голям ръст сред производителите в Китай. Основата заслуга за това е на Mate 60 Pro. Новият смартфон привлече голям интерес от страна на потребителите в страната, заради обновения си хардуер, коментират анализаторите. Те отбелязват, че и iPhone 15 на Apple също се радва на солиден интерес, като неговите продажби са се „развихрили“ именно през октомври.

От гледна точка на производители, глобален лидер остава Samsung с 20% дял. На второ място е Apple с 16%, следвана от Xiaomi с 12%, Oppo – 10% и Vivo – 8%.

Анализаторите допълват, че през последните години пазарът на смартфони влезе в спирала на спадове и записа исторически понижения. Основните причини за това бяха недостигът на компоненти, високите цени на материалите, инфлацията, икономическата несигурност и удължения жизнен цикъл на устройствата, т.е. потребителите ги използват по-дълго време.

„Тези проблеми се натрупаха и в резултат глобалните доставки на смартфони се понижаваха на годишна база всеки пореден месец за повече от две години“, казват анализаторите. Те смятат, че сега най-сетне започва процес по бавното възстановяване на пазара. Според прогнозите им, цялото последно тримесечие на тази година ще продължи да записва положителни резултати и те ще продължат и през следващата година.

Техните колеги от Canalys миналият месец също имаха положителна прогноза за пазара на смартфони. Според тях спадът е почти приключил в повечето страни, а в развиващите се пазари вече има растящо търсене и то ще се ускорява, особено с наближаването на празниците. Компанията също очаква през следващата година пазарът да се върне към траен ръст. Прогнозите на повечето анализатори са, че този ръст ще е плавен, без големи амплитуди, но с потенциал да бъде устойчив.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !