През третото тримесечие са произведени около 289 млн. смартфона

Павлин Луканов Последна промяна на 08 декември 2022 в 16:32 1172 0

Smartphone

Снимка Pixabay

През третото тримесечие са произведени около 289 млн. смартфона

Пазарът на смартфони се свива значително тази година, като единствено при Apple се отчита увеличение на доставките. Сега обаче получаваме още данни за сектора, които идват от компанията за пазарни анализи TrendForce. Информацията сочи, че през третото тримесечие в световен мащаб са произведени 289 млн. устройства, което представлява спад на тримесечна база от 0.9% и 11% на годишна.

Всичко това разбира се се дължи на неблагоприятната икономическа обстановка, както и освобождаването от натрупани складови наличности. TrendForcе обаче ни дава и доста интересна разбивка по отношение на производството на отделните брандове. За разглеждания период Samsung са произвели около 64.4 млн. устройства, което е с 3.9% повече спрямо предходното тримесечие. Компанията обаче започна да свива производството още от второто тримесечие заради усложнената пазарна обстановка. За актуалното тримесечие се очаква спад на производството.

Що се отнася до Apple, компанията от Купертино е произвела 50.8 млн. смартфона, показвайки стабилен ръст. Компанията отчита позитивните ефекти от липсата на един от предходните си конкуренти, Huawei, както и от оптимално ценообразуване за новите си модели. Традиционно третото тримесечие е и период, в който Apple засилва производството с цел задоволяване на търсенето в края на годината. Тази година обаче капацитетът през настоящото тримесечие е намален заради ограниченията в Китай, които засегнаха съоръжението на Foxconn в ДжънДжоу.

Следващите компании в класацията са съответно Xiaomi, OPPO и Vivo. Xiaomi включва брандовете Redmi, POCO и Black Shark, OPPO на свой ред също има други брандове, Realme и OnePlus, а Vivo е с бранда iQOO. Сред тях само Xiaomi запазва същия си производствен обем спрямо предходното тримесечие, а останалите бележат спад. Всички те не успяват да увеличат производството заради натрупани наличности, а и ограничения заради коронавируса в Китай. Очакванията са, че и през настоящото тримесечие няма да има повишаване на производството.

Домашният пазар на китайските производители обаче е и доста наситен, а търсенето се ограничава и от строгите мерки срещу разпространението на коронавируса. В същото време Honor се превръща в сериозен конкурент в Китай.

TrendForce отчита и все по-значителния напредък на китайските производители в създаването на собствени чипове. Xiaomi залага на чипсета Pengpai S1, ISP Pengpai C1, както и чип за бързо зареждане, Pengpai P1. OPPO има свой ISP, MariSilicon X, и се очаква да въведе собствен AP през първото тримесечие на идната година. Що се отнася до vivo, компанията вече има два чипсета, V1 и V2, с които се оптимизират алгоритмите за обработка на изображения. Така се напредва и към по-голяма независимост от външни производители на фона на заплахата от ограничения от САЩ.

Що се отнася до развитието на пазара за смартфони през настоящото последно тримесечие, в Китай по време на празника Singles’ Day не са реализирани по-високи продажби въпреки намаленията. TrendForce очакват, че през тримесечието ще бъдат произведени около 316 млн. смартфона. Възстановяване на търсенето се очаква не по-рано от второто тримесечие на 2023 г.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !