През изминалата седмица Илон Мъск изгуби 14.5 млрд. долара

Стефан Николов Последна промяна на 11 април 2023 в 12:32 439 0

Elon Musk

Снимка Wikimedia Commons

През изминалата седмица Илон Мъск изгуби 14.5 млрд. долара

Технологичният предприемач и доскорошен най-богат човек на планетата Илон Мъск загуби 14.5 млрд. долара за една седмица. Финансовото състояние на милиардера намаля до 187.9 млрд. долара, след като акциите на Tesla поевтиняха поради опасенията на инвеститорите относно рентабилността на компанията. Мъск остава най-богатият бизнесмен в САЩ и вторият най-богат човек в света.

Състоянието на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е намаляло с 14.5 млрд. долара тази седмица, обяви Forbes. Това е най-големият седмичен спад сред всички най-богати хора на планетата, отбелязва изданието.

Капиталът на Мъск намаля след като през изтеклата седмица акциите на Tesla паднаха с немалките 10.8%. Инвеститорите бяха недоволни от последния тримесечен отчет на автомобилния производител, който показа, че броят на електромобилите в складовете на компанията е достигнал своя връх считано от началото на тази година. Това е една съвсем нестандартна ситуация за автомобилната компания на Мъск, която досега никога не се е сблъсквала с понижено търсене на своята продукция.

Според изчисленията на Forbes, вторият най-голям губещ тази седмица е Бернар Арно, ръководител на LVMH. Състоянието на френския милиардер, който е начело на световната класация на Forbes, е намаляло с 2.7 млрд. долара до 223.1 млрд. долара.

Сред по-успешните бизнесмени през изтеклата една седмица Forbes отбелязва съоснователите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж, чието състояние се е увеличило с по 3.5 млрд. долара след 5% ръст на акциите на Alphabet (компанията майка на Google). Състоянието на Пейдж според класацията на Forbes, която се актуализира в реално време, е 93.1 млрд. долара, а това на Брин - 89.1 млрд. долара.

Мъск, който купи Twitter за 44 млрд. долара и след това стана главен изпълнителен директор на компанията, имаше твърде драматична седмица с тази социална мрежа, понеже премахна стария начин за проверка на сайта, замени логотипа на Twitter с кучето от породата шиба ину, след което курсът на криптовалутата Dogecoin скочи с 30% и успя да се сдърпа с New York Times. Преди време инвеститорите започнаха да се отдръпват от Tesla, понеже Мъск започна да отделя твърде много време на Twitter и всички започнаха да си мислят, че той няма да има време за Tesla. Но според водещия анализатор на Wedbush Дан Айвс. инвеститорите вече са имунизирани срещу драмата на Мъск с Twitter и сегашният спад на акциите не се дължи на тази социална мрежа.

Но сега се оказа, че акциите на Tesla са се сринали с цели 52%, пресметнато от 4-ти април миналата година, когато Мъск съобщи, че е купил 9,2% дял от Twitter. Това е най-големият спад за всяка една компания, листвана в S&P 500 с пазарна капитализация над 15 милиарда долара. Това показват данните и статистиките на FactSet. Финансовото състояние на Мъск намаля с невероятните над 100 млрд. долара в сравнение с месец април миналата година, когато пазарната капитализация на Tesla потъна от близо 1.2 трилиона долара до около 600 млрд. долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !