Плътността на енергията на новите литий-хлорни батерии е шест пъти по-висока в сравнение с литиево-йонните

Offnews Последна промяна на 01 септември 2021 в 08:49 709 0

Experimental chlorine battery holds 6 times more charge than lithium-ion

Учени от САЩ представиха ново поколение акумулаторни батерии на хлоридна основа, които имат многократно по-висока плътност на енергията в сравнение с използваните днес литиево-йонни батерии. Използва се технология за стабилизиране на летливите хлорни реакции в тези устройства. Очакванията са един ден тези акумулаторни батерии да осигурят една седмица автономна работа за смартфоните само с едно зареждане.

Новата алкална хлор-метална акумулаторна батерия е изобретена още през 1970-те години и е известна като литиево-йонна хлоридна батерия. Тя има много висока плътност на енергията и дълъг технологичен живот, но е взривоопасна и досега устройствата от подобен тип се използваха само като еднократни батерии.

В конвенционалната акумулаторна батерия електроните се движат от едната страна към другата и обратно по време на нейното зареждане и разреждане. При хлорната батерия натриевия хлорид или литиевия хлорид се преобразува в хлор - прекалено реактивно вещество, за да може отново да бъде превърнато в хлорид. Изследователите от Станфордския университет са провели успешни експерименти с използването на електроди от порест въглерод, които подобно на гъба адсорбират хлора, при което натрият или калият безопасно се възстановяват.

"Молекулата на хлора попада в малките пори на въглеродните наносфери и той е безопасен, докато батерията се зарежда" - спделя Чжу Гуанчжоу, един от ръководителите на научната група. "При разреждането на батерията, конкретно в нашия случай, хлорът образува NaCl - готварска сол, като този процес може многократно да се повтаря. Ние постигнахме 200 успешни цикъла на зареждане и разреждане, като тази технология има голям запас за подобрения".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !