Пето поредно тримесечие спад в доставките на смартфони

Павлин Луканов Последна промяна на 18 април 2023 в 17:54 921 0

Smartphone

Снимка Jonas Leupe/Unsplash

Пето поредно тримесечие спад в доставките на смартфони

Последната година се оказа доста предизвикателна за редица технологични сектори, които бяха засегнати от намалено потребителско търсене. Това до голяма степен се отдава на няколко фактора, включително високата инфлация, но и макроикономическата несигурност. Сред засегнатите сектори е и този на смартфоните.

Сега нови данни на компанията за пазарни анализи Canalys отчитат пето поредно тримесечие на спад в доставките. Става дума за първото тримесечие на настоящата година, като доставените смартфони са с 12% по-малко спрямо същия период на 2022 г. Анализаторите отчитат ограничени подобрения, но и много по-негативни макроикономически фактори, които не позволяват на пазара да се възстанови.

На този фон Samsung е единственият сред водещите доставчици, които увеличава пазарния си дял на база тримесечие до 22%, връщайки първата си позиция. Междувременно Apple се завръща на второ място с 21%, но скъсява значително дистанцията с южнокорейците. Това се отдава на силното представяне на Pro попълненията в серията iPhone 14 през първото тримесечие.

Xiaomi запазва третото място с пазарен дял от 11%, реално без промяна спрямо предходното тримесечие, но със спад спрямо година по-рано, когато компанията е имала 13%. Стабилното представяне на Xiaomi е продиктувано от нови продуктови премиери. OPPO и vivo засилват позициите си в Азиатско-тихоокеанския регион, като те имат съответно 10% и 8% дял. На годишна база OPPO бележи ръст спрямо 9%.

Според анализаторите спадът през първото тримесечие на 2023 г. е в рамките на очакваното за сектора. Пречка пред развитието на индустрията са локалните макроикономически условия, които ограничават дейностите в няколко пазара. Въпреки намалявания на цени и значителни промоционални условия от търговците, потребителското търсене остава ограничени, особено в ниския сегмент. Това се отдава на продължаващо високата инфлация.

Продължаващото слабо търсене от потребителите води и до ограничаване на складовите наличности от страна на цялата верига за доставки. Производителите залагат на по-ограничени производствени техники, които може да има негативно влияние върху наличността на компоненти в дългосрочен план.

От Canalys все пак отбелязват, че има спад в темпа на намаляване на доставките, като се отчита повишено търсене за определени продукти в някои ценови класове. Освен това някои производители действат активно по отношение на планирането на производството и поръчка на компоненти. Прогноза на компанията сочи, че наличностите ще достигнат здравословни нива към края на второто тримесечие. Все още обаче е рано да се предскаже цялостно възстановяване на потребителското търсене. На фона на това се очаква повишаване на продажбите и ограничаване на наличностите през идните няколко тримесечия.

Производителите се фокусират все повече върху иновациите и увеличаване на производството, както и постигане на по-голяма ефикасност на процесите. Сред новите движещи сили за сектора продължава да е навлизането на 5G, но и все по-голямата популярност на сгъваемите смартфони.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !