Пентагонът анулира многомилиарден договор с Microsoft заради оплакване на Amazon

Offnews Последна промяна на 07 юли 2021 в 13:53 4708 0

DT

През 2019 година бе публикувана информация, че Пентагонът възнамерява да създаде така наречения военен електронен облак - специализирана компютърна мрежа, базирана на алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Американските военни предложиха сключването на мащабен договор за $10 милиарда с компанията, която е готова да се заеме с него и разполага с необходимите хардуерни, софтуерни, научни и финансови ресурси. С течение на времето кръгът от възможните компании се стесни и в крайна сметка останаха само Microsoft и Amazon, като победител излезе софтуерният гигант.

Но това не се хареса на Amazon. Компанията на Джеф Безос заяви, че решението е било "политически мотивирано" - тоест, Пентагонът е игнорирал Amazon заради това, че Доналд Тръмп въобще не може да търпи Джеф Безос. Малко по-късно Amazon заведе съдебно дело, в което посочи същите аргументи.

Оплакванията и съдебните спорове продължиха толкова дълго, че Министерството на отбраната на САЩ анулира този многомилиарден договор. За официална причина бе обявено, че концепцията "военен електронен облак" вече не отговаря на изискванията на Пентагона.

Ето как в желанието да се спечелят колкото се може повече пари, както Amazon, така и Microsoft останаха без 10 милиарда щ. долара, а военните - без необходимите им нови технологии.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !