PC доставките с първи ръст от две години насам благодарение на AI

Стоян Ненов Последна промяна на 09 април 2024 в 20:08 315 0

Laptop

Снимка Marek Levak/Pexels

Нуждата от по-мощни машини за AI водят до оптимизъм сред производителите

Пазарът на персонални компютри (PC) отчете първи ръст от повече от две години насам. Това показват данните на анализаторите от IDC. Според последните им доклади, първото тримесечие на тази година отчита доставки на PC-та в размер на 59.8 млн. броя. Това е скромен ръст от 1.5% повече спрямо същия период за 2023 г.

Макар и малък, ръстът е достатъчен, за да може PC пазарът да се върне на нивата си от преди пандемията, но едва-едва. Резултатите са почти идентични, но има още какво да се желае. Все пак анализаторите са доволни, тъй като преди години, PC пазарът достигна „най-ниската си точка в историята“. Тогава доставките се сринаха с над 28%.

Като цяло анализаторите избягват да сравняват представянето на пазара с 2020 г. и 2021 г. Тогава пандемията провокира рязък скок на покупките на компютри, тъй като много хора работеха от домовете си и се нуждаеха от по-нов и добър хардуер. След това обаче последва логичното – рязък спад на продажбите, тъй като никой не бърза да сменя сравнително новата си машина. А комбинацията от кризи и инфлация допълнително отказа хората да си купуват нов компютър.

Затова през 2022 г. и голяма част от 2023 г. имаше рекорден спад на доставките. Пазарът започна да се възстановява през втората половина на годината и започна 2024 г. със скромен, но положителен резултат. В класацията на производителите няма особени промени. Лидер отново е Lenovo, като има 23% пазарен дял и ръст от 7.8% на доставките. На второ място е HP с 20.1% дял, следван от Dell с 15.5%. Apple е на четвърто място, като отчита най-големият ръст – 14.6%, но пазарният дял е 8.1%.

Очакванията за 2024 г. са доста оптимистични и то не само заради натуралното възстановяване на позициите. През тази година доста производители заявиха намерения да представят ново поколение AI PC-та. Това са компютри с нов, по-мощен и специализиран хардуер, който да се справя с изискванията на изкуствения интелект, например Copilot на Microsoft, както и други алгоритми, които да могат да работят локално в рамките на устройството.

IDC прогнозира, че ще има цял нов сегмент на AI PC и той ще запише ръст от 50% през тази година и над двоен скок през 2025 г. Тогава ще достигне 43% от целия PC пазар, а до 2027 г. ще завземе почти 60% от всички продажби на компютри.

Освен това бизнес сегментът също се радва на възход. Доста компании вече доближават момента за обновяване на фирмените компютри, които купиха в началото на пандемията. И още – догодина Microsoft ще прекрати официалната поддръжка на Windows 10, а Windows 11 има някои допълнителни хардуерни изисквания. Така се създават идеални условия за пазара и много крайни потребители и фирми ще бъдат „мотивирани“ да купят нови компютри.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !