Пазарната капитализация на Apple наближава 3 трлн. долара

Стефан Николов Последна промяна на 14 юни 2023 в 10:31 376 0

Apple Store

Снимка Laurenz Heymann/Unsplash

Пазарната капитализация на Apple наближава 3 трлн. долара

В началото на тази седмица курсът на акциите на Apple Inc. отбеляза най-високия за всички времена ръст. Според агенция Bloomberg, това е знак, че високите технологии са възвърнали лидерските си позиции на фондовата борса и на пазара.

Книжата на корпорацията от Купертино нараснаха с 1.6% и в края на вчерашната търговска сесия те се търгуваха при цена 183.79 долара за брой. Това е поредният пик в цената на акциите на Apple след техния голям ръст от месец януари тази година. Акциите на компанията скочиха нагоре и след като Apple миналата седмица представи своя нов хедсет за смесена реалност Vision Pro, но сега ръстът на ценните книжа на компанията, управлявана от Тим Кук, е още по-голям. От началото на тази година чистият ръст на акциите а Apple възлиза на немалките 46%, а пресметнато според динамиката на Nasdaq 100, ръстът от началото на годината е 35%.

Това постижение на Apple подпомогна целия фондов пазар, понеже Apple е най-голямата компания на Уолстрийт и представлява 7.5% от индекса S&P 500. Този огромен ръст на акциите доведе до пазарна капитализация от 2.89 трлн. долара, като по този начин Apple е съвсем близо до постигането на пазарна цена от 3 трлн. долара, която се счита за важна психологическа бариера. Въпреки че представянето на хедсета Vision Pro не впечатли анализаторите, експертите са убедени, че излизането му на пазара ще даде важен тласък на целия сектор на технологиите за добавена реалност и ще създаде още един важен и мощен източник на приходи за компанията.

Дори и без обявяването на шлема за добавена реалност Vision Pro, редица инвеститори считат покупката на акции на Apple през тази година за сигурна инвестиция, тъй като компанията дори в условия на криза съумя да постигне ръст на приходите в някои области и да продължи да изплаща дивиденти на акционерите. Увереност в бъдещето на инвеститорите вдъхват и намеренията на Apple да разшири мрежата си за търговия на дребно. Според представителите на Phoenix Financial Services феноменът Apple е възможността инвеститорите да печелят от акциите на компанията при всякаква динамика на фондовия пазар и макроикономическите показатели.

И наистина, акциите на Apple се оказват фаворити независимо от бързо променящите се пазарни условия. Те се считат за сигурно убежище на фона на сътресенията в банковия сектор, на които станахме свидетели по-рано тази година. Инвеститорите възприеха тактиката на баланса, при която се залага предимно на възвращаемостта на инвестициите и не се търси бързата печалба. Но този фон постигнатите резултати от Apple надхвърлиха всички очаквания и успокоиха опасенията относно липсата на какъвто и да било ръст. Сега инвеститорите са оптимистично настроени относно плановете на корпорацията да разшири и оживи своята търговска верига.

„Apple има пътна карта, с която хората се чувстват добре, има невероятен паричен поток и никой на може да се справи по-добре в сравнение с този невероятен бизнес модел“, каза Уейн Кауфман, главен пазарен анализатор във Phoenix Financial Services.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !