Пазарът на компютри започва годината с една трета свиване на доставките

Павлин Луканов Последна промяна на 11 април 2023 в 14:41 271 0

PC shipments

Снимка Firosnv. Photography/Unsplash

Пазарът на компютри започва годината с една трета свиване на доставките

Миналата година пазарът на преносими компютри претърпя спад на доставките, като основните причини за това са високата инфлация и макроикономическа нестабилност. Сега, данни на компанията за пазарни анализи Canalys за първото тримесечие на 2023 г. сочат, че таи тенденция продължава.

За разглеждания период общите доставки на настолни и преносими компютри намаляват с 33% на годишна база до 54 млн. бройки. Това е и четвъртото поредно тримесечие на спад с над 9%, като предстои да видим кога ще бъде стигнато дъното. Слабият празничен сезона в края на 2022 г. се разширява в новата година, като търсенето на компютри е слабо, а за търговците е ключово да разпродадат натрупаните складови наличности.

Понижението при PC-тата

По-голям спад се отчита при преносимите компютри, като доставките са с 34% на годишна база до 41.8 млн. броя. При настолните компютри спадът е 28% до 12.1 млн. доставки. Анализаторите от Canalys очакват, че през първото тримесечие спадът ще е най-голям през настоящата година, като е възможно възстановяването да започне през второто тримесечие и да се засили през 2024 г.

Очаквано негативните фактори от миналата година продължават да влияят на пазара и в началото на настоящата 2023 г. Отчитат се високи нива на складови наличности, макар и те да спадат в абсолютно отношение. 39% от включените в проучването партньори на Canalys през януари посочват, че имат наличности за над пет седмици, а 18% дори за девет седмици и повече.

Междувременно търсенето във всички сегменти остава ограничено, като се наблюдава повече натиск от увеличаването на лихвите в САЩ, Европа и други региони. Потребителите и бизнеса са внимателни в инвестициите си в компютри в краткосрочен план, като по-значителна промяна се очаква през последното тримесечие на годината. Пазарът на компютри има предпоставките за дългосрочен ръст, като се очаква доставките да надминат тези от предпандемичните нива.

Пазарното разпределение

Нека обаче погледнем каква е ситуацията с разпределението на пазара сред основните производители. На първо място продължава да е Lenovo, която държи тази позиция от доста време. Компанията има 12.73 млн. доставки с пазарен дял 23.6%, но и голям спад на годишна база с 30.3%.

На втора позиция е HP с почти 12 млн. доставки, дял 22.2% и спад на доставките 24.1%. В челната тройка е и Dell с 9.48 млн. доставки, дял 17.6% и спад 31%. Компанията пада под 10 млн. доставки за първи път от началото на 2018 г. Apple отчита най-голям спад от челната петица, като компанията има малко над 4 млн. доставени устройства, дял 7.3% и спад 45.5%. В топ пет попада и Asus с малко под 4 млн. доставки, дял 7.3% и спад 29.3%.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !