Първите победители от конкурса на Илън Мъск за улавянето на СО2

Offnews Последна промяна на 17 ноември 2021 в 16:32 366 0

IM

След като в началото на годината Илън Мъск бе включен в престижния рейтинг на най-богатите хора на планетата, той даде 100 милиона щ. долара на организацията XPrize за провеждането на конкурс, в рамките на който трябва да бъде представена най-добрата технология за извличане на въглеродния диоксид от океана и атмосферата. Състезанието ще продължи четири години, а сега първите 23 студентски екипа вече получиха част от наградния фонд.

Според условията на този конкурс през следващите 18 месеца ще бъдат избрани 15 екипа, всеки от които ще получи по един милион щ. долара за разработването на представената от него технология. Финалистите трябва да демонстрират работещо решение за улавянето на въглеродният диоксид директно от атмосферата или от океана, както и неговото безопасно съхранение в продължение на 100 години. Който успее да се справи с тази задача до 2025 година получава 50 милиона щ. долара.

XPrize даде 5 милиона щ. долара награди за студентите. Подробни предложения бяха подадени от 195 отбора от 44 държави, от които съдиите избраха 23. За да продължат своите изследвания 18 от тях получиха по 250 хиляди щ. долара и правото да участват в следващата фаза на конкурса.

Останалите пет отбора получиха по 100 хиляди щ. долара за разработване, тестване и потвърждаване работоспособността на описаните от тях технологии.

Представени бяха системи за филтриране на въздуха, за поглъщане на въглеродния диоксид от атмосферата с помощта на водорасли, нови системи за електрохимична регенерация на атмосферата и други.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !