От 2035 година в ЕС ще могат да се регистрират само електромобили

Offnews Последна промяна на 12 май 2022 в 18:01 520 0

3-format2020

Регистрацията на автомобили с ДВГ в Европейския съюз ще бъде разрешена до 2035 година, след което ще могат да бъдат регистрирани само електромобили. Няма да има изключения и преходни периоди, като това важи и за лекотоварните автомобили.  Германското издание Handelsblatt допълва, че одобряването на това предложение съвсем скоро ще бъде дадено както от Европарламента, така и от Съвета на Европейския съюз. Изданието съобщава още, че заради прехода към електромобили в Източна Европа без работа ще останат над 500 милиона души.

В края на миналата седмица председателят на Съвета на ЕС изпрати до другите държави-участнички в ЕС предложение с много твърди условия без изключения и дълги преходни периоди. Няма отстъпки и за автомобилите със синтетично гориво (E-Fuel).

Това означава, че от 2035 година в Евросъюза няма да е възможно регистрирането на лек и лекотоварен автомобил, който има ауспух, изхвърлящ въглероден диоксид. Единствените допустима в Европа автомобилна техника ще бъде електрическата.

Към днешен ден лидер по броя електромобили на глава от населението е Норвегия. През последните пет години този пазар се насити и сега търсенето на електрически транспорт е паднало до 8,2%. Норвегия възнамерява самостоятелно да въведе забрана за ДВГ автомобилите още през 2030 година, но по-всичко личи, че ще успее по-рано.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !