От 2026 година в САЩ става задължително в автомобилите да се използват технологии за откриване на нетрезви водачи

Offnews Последна промяна на 11 ноември 2021 в 15:04 251 0

Deep blue sky dui checkpoint

Американският конгрес направи важна стъпка по пътя с борбата с нетрезвите водачи. Предложен бе нов законопроект, в съответствие с който всички производители на транспортни средства са задължени да интегрират в произвежданите от тях автомобили технологии за откриване на нетрезви водачи. Очакванията са съвсем скоро този законопроект да бъде подписан от президента на САЩ Джо Байдън.

Министерството на транспорта на САЩ вече започна да търси най-подходящото решение за борба с шофирането в пияно състояние. Предполага се, че през следващите години ведомството ще разработи съответните стандарти за технологична безопасност, които от 2026-а година нататък трябва да се спазват от автомобилните производители, предлагащи своята продукция на американския пазар.

Към днешен ден един от най-удачните начини за определяне състоянието на водача е компютърна система с инфрачервени камери, каквато вече се използва от някои компании, включително и от General Motors и Nissan. В самия законопроект не се казва по какъв начин трябва да бъде осъществяван този контрол. Напълно е възможно всяка компания да използва свое собствено решение.

Според данните на Националното управление на безопасността на движение по пътищата (NHTSA), всяка година В ПТП с участието на нетрезви водачи загиват около 10 хиляди души. Предполага се, че новият законопроект ще създаде ефективно средство за борба с шофирането в пияно състояние,

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !