Опаковките стават интелигентни

Offnews Последна промяна на 01 март 2021 в 14:20 6404 0

opakovki

Опаковъчната индустрия е поредният сектор, повлиян сериозно от дигиталните технологии и в нея добавянето на интелигентност и свързаност вече е факт. Тази тенденция, заедно със стремежа към устойчив начин на живот, както и влиянието на пандемията от Covid-19, са сред най-важните фактори за развитие на сектора. Това са само част от изводите на тазгодишното издание на проучването на пазара Стратегии за опаковките, Ръководство 2021, създадено от компанията Ди Ес Смит.

 

„Нито един отрасъл не беше имунизиран срещу дестабилизация и бизнесът с опаковки не е изключение. Сега, когато хората пазаруват от вкъщи повече от всякога, опаковките за електронна търговия са в светлината на прожекторите. Компаниите за опаковки като Ди Ес Смит и брандовете, които обслужваме, трябваше да заложат на иновации и да се адаптират, за да отговорят на новите изисквания и предпочитанията на потребителите, които пандемията наложи“ - заяви Стефано Роси, изпълнителен директор на Дивизия Опаковки в Ди Ес Смит.

 

„Разгледахме цял нов набор от интересни тенденции, които ни помагат да преосмислим за какво служи опаковката и как тя може да помогне на брандовете да ангажират аудиторията си. Индустрията продължава да преоткрива себе си - от това да помага в разказването на по-убедителни и човешки истории, през извличане на ползите от най-новите постижения в технологии като двумерен баркод (QR) и добавена реалност (AR), до издигане на устойчивостта до нови нива. Стандартната опаковка се е развила до богата на функции комуникационна платформа, която може да помогне на обществото да се информира за нещата, които най-много го интересуват – независимо дали става дума за намаляване на въглеродния отпечатък, за здравословния начин на живот или за автентичността на бранда“ - добавя още Стефано Роси.

 

Интелигентни опаковки

 

Опаковките винаги са имали много повече функции, от самото поставяне, защита и транспортиране на продукта в тях. В наши дни обаче, благодарение на дигиталните технологии, те се превръщат в още по-важен аспект от взаимоотношенията между марките и техните клиенти. Те комуникират, използват цифрови интерфейси и свързаност, осигуряват по-висока добавена стойност и провокират нови потребителски изживявания.

 

Добавената реалност (AR)

 

Технологиите за добавена реалност (Augmented Reality) представляват концепция, която обединява реалния свят с виртуално съдържание, гледано през екрана на смартфон или друго устройство. През последните години опаковките постепенно се наложиха като предпочитан носител за този тип технологични решения, което на свой ред създаде тенденцията за навлизането на "свързаните опаковки", позволявайки на хората да обединят дигиталния и реалния свят.

 

Добавената реалност може да се използва за улесняване на практически неща – хората могат да задържат смартфоните си над хранителни стоки например, за да прочетат хранителната информация. Технологията наистина „оживява“ и позволява на хората да влязат в света на бранда. А обединявайки AR с гемификацията (игровизация, gamification), могат да се добавят цифрови игри в реалния свят. Когато се прави добре, Добавената реалност внася цяло ново измерение в преживяването на клиентите и може да осигури канал за онагледяване на изпълнените обещания на бранда.

 

Устойчивост, кръгова икономика и екология

 

Ценностите на потребителите се променят и хората все повече искат компаниите да им помогнат да живеят екологично. Съвсем логично брандовете се пренастройват, а с това и изискванията към производителите на опаковки се увеличават. Устойчивата опаковка става новото нормално. Компаниите все по-често дават възможност на хората да използват многократни и рециклируеми опаковки, намаляват необходимите материали за изработката им, образоват потребителите как да бъдат „по-зелени“ и дори – създават опаковки, които в последствие могат да се използват за нещо полезно.

 

Докато допреди няколко години опаковките, направени от рециклирани материали, бяха ниша, в момента те са в разцвет и са се превърнали в тенденция, става ясно още от проучването на Ди Ес Смит. Аналогично, все повече компании обмислят какви иновации могат да направят, за да станат опаковките им по-устойчиви. Това е от полза за техния бранд, създава по-тясна връзка с целевите им аудитории и не на последно място им помага да отговорят на настоящите и бъдещите разпоредби, насочени към намаляване на отпадъците и щетите върху околната среда.

 

Влиянието на пандемията върху пазара на опаковки

 

Пандемията от Covid-19 се отрази върху почти всеки аспект от живота ни и опаковките не са изключение. Днес 38% от потребителите посочват, че за тях е важно продуктите, които купуват, да са опаковани хигиенично. 57% от запитаните пък казват, че си мият ръцете след като са докоснали опаковка от онлайн доставка.

 

Това създава пред брандовете нуждата да търсят начини за баланс между изискването за устойчиви опаковки и новите изисквания за хигиенни и безопасни опаковки. Мерките срещу разпространението на вируса доведоха и до експлозия в онлайн пазаруването. По всичко личи, че тази тенденция ще бъде устойчива и занапред. Ако тя продължи, опаковките, които са били предназначени за традиционната офлайн търговия, ще трябва да се променят, особено за хранителните стоки, много от които не са предназначени за доставки с куриер.

Освен това пандемията разкри слабости във веригите за доставки, което тепърва ще налага въвеждането на различни оптимизации. В частност опаковките ще трябва да включват повече технологии за проследяване, като стандартите за безконтактна комуникация на близко разстояние Near Field Communications (NFC) и Радиочестотна идентификация (RFID), за да се предоставят данни, необходими за оптимизиране на веригите на доставки.

 

Опаковките се превръщат в платформа за разказване на истории

 

Разказването на истории е нова тенденция, която издига брандирането върху опаковката на следващото ниво. Чрез нея иновативните брандове вече се свързват с клиентите си по нов начин, като стимулират емоционалните реакции и улесняват идентифицирането им със съответната компания, продукти и хора. В индустрията на потребителските стоки опаковките отдавна са спрели да носят само функционални съобщения. Днес стремежът е да се постигне по-дълбока и по-емоционална връзка с потребителите. Опаковките вече създават истории, използвайки разнообразни похвати и методи, съчетавайки текст, дизайн, технически характеристики и материали, за да преповторят и подсилят завладяващите послания и да ангажират аудиторията си.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !