Новата гигафабрика на Tesla в Китай ще произвежда по 2 милиона електромобила годишно

Offnews Последна промяна на 26 февруари 2022 в 10:01 626 0

Tesla announces new investment in Gigafactory Shanghai on road to 1 million electric cars per year

Tesla взе решение за радикално увеличаване на своите производствените мощности в Китай. Компанията поиска от местните власти разрешение за изграждането на нови цехове и за наемане на допълнителна работна ръка. Целта на Tesla е към четвъртото тримесечие на тази година да увеличи серийното производство на електромобили до 1 милион бройки.

Едновременно с това още следващия месец Tesla започва строителството на нова гигафабрика в Шанхай. Тя ще бъде разположенасСъвсем близо до първата гигантска фабрика за производство на електромобили. Производствените мощности на новата гигафабрика ще бъдат същите, а това означава, че тя също ще може да произвежда по един милион електрически автомобила годишно. Ако Tesla започне да произвежда по два милиона електромобила годишно, то тя ще стане най-голямото чуждестранно предприятие в Китай.

За сравнение, през 2021 година Toyota Motor е произвел на територията на Китай 1,6 милиона стандартни автомобила. General Motors заедно с SAIC е произвел 1,4 милиона ДВГ автомобили, Volkswagen възнамерява чак към края на 2023 година да започне да произвежда в Китай по един милион автомобила годишно.

Засега няма информация колко ще струва изграждането на втората гигафабрика близо до Шанхай. Пазарните анализатори отбелязват, че основният проблем при производството на автомобили и електромобили е глобалният дефицит на необходимите компоненти и най-вече на специализираната електроника.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !