Нова литий-сярна батерия издържа 4000 цикъла на зареждане и разреждане без деградация

Offnews Последна промяна на 11 февруари 2022 в 17:40 690 0

breakthrough-in-cathod-1

Американски учени откриха нов метод за производство и стабилизиране на рядка форма на сярата, която може да се използва като електролит в захранващите елементи. Новата технология предлага редица преимущества. Първо, с нейна помощ става възможно серийното производство на рентабилни литий-серни батерии. Второ, нейният капацитет е тройно по-голям в сравнение със сегашните литий йонни батерии. Трето, капацитетът на батерията не пада и след 4000 цикъла на зареждане и разреждане, което означава около 10 години използване.

Като се вземе предвид непрекъснатия растеж на продажбите на електромобили не е за учудване че цените на основните суровини - литий, никел, манган и кобалт започнаха бързо да нарастват. Това предизвика интерес към алтернативни технологии за производство на акумулаторни батерии. Такива са литий-серните батерии, които могат да акумулират голямо количество енергия без да възниква дефицит за необходимите суровини.

Досега опитите за създаването на подобни батерии водеха до възникването на необратима химическа реакция с образуването на полисулфиди. Това водеше до повреда на захранващия елемент дори след един цикъл на зареждане и разреждане. Но Li-S батериите показват великолепни технически характеристики и се търсят начини за постигане на тяхната стабилна работа.

Американски учени разработиха нов катод от въглеродни нанонишки, при използването на който няма опасност от образуване на полисулфиди. Новата батерия демонстрира много голям капацитет при същите размери като сегашните батерии, както и голяма издръжливост на многобройни цикли на зареждане и зареждане.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !