Норвежците престанаха да купуват бензинови автомобили

Offnews Последна промяна на 18 август 2021 в 17:03 1638 0

Norway shows us glimpse of the future as electric cars make gas-powered car sales vanish

Норвегия отново потвърди, че е лидер в сферата на електрификация на транспорта. Пазарният дял на автомобилите с дизелови или бензинови двигатели в тази скандинавска страна този година се намали двойно в сравнение с показателите от 2020 и към днешен ден е около 10%. Това означава, че от всеки 20 нови продадени от началото на тази година автомобили в Норвегия, само два са с ДВГ - един с бензинов и един с дизелов двигател, а останалите 18 са електромобили или хибриди.

Сериозно увеличените данъци за автомобилите работещи с изкопаемо гориво, въведени от норвежкото правителство, както и бързото развитие на инфраструктурата за електрическия транспорт правят автомобилите все по-конкурентния в тази страна. В крайна сметка на този пазар делът на EV е дори по-голям отколкото в която и да е друга страна от света. През 2020 година продажбите на електромобили, без в това число да се включват хибридите, достигна 54%. А според уеб изданието Electrek, през 2021 година Норвегия ще постави поредния рекорд в това отношение.

Според публикуваните най-нови статистики, продажбите на нови електромобили в Норвегия са достигнали 64,1% към месец юли и 58% на годишна база - тоест, за всички месеци на годината. При това делът на дизеловите и бензиновите автомобили е намалял над два пъти.

Да добавим, че Норвегия ще забрани продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили съвсем скоро - през 2025 година. Това е най-краткият срок за преминаване към електрически транспорт сред всички държави от целия свят.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !