Норвежки съд задължи Tesla да изплати по $16 хиляди на притежателите на електромобили с тротлинг при зареждането

Offnews Последна промяна на 25 май 2021 в 17:50 5538 0

Model S

Норвежки съд призна Tesla за виновна в ограничаването на пробега и скоростта на зареждане на електромобилите. Решението на съда бе да се изплатят по 136 хиляди крони (16 хиляди щ. долара) на всеки купувач на тези електрически автомобили.

През 2019 година Tesla представи обновяване за фърмуера на електромобилите Model S и Model X, оборудвани с акумулаторен блок с капацитет 85 KWh, които се произвеждаха от 2013 до 2016 година. След този ъпдейт клиентите започнаха да се оплакват от намаляване капацитета на акумулаторния блок и увеличаване на времето на зареждане в станциите Supercharger. Производителят обясни случващото се с направените промени, които са се наложили, за да бъде осигурена по-голяма безопасност и да се удължи технологичния живот на акумулаторния блок. Едновременно с това Tesla уточни, че пробегът след обновяването се наблюдава при съвсем малък дял от тези електромобили. Но това обяснение не се хареса на всички и група недоволни клиенти подаде колективен съдебен иск срещу автомобилната компания на Илън Мъск.

Съдът реши в полза на ищците, а Tesla може да обжалва това решение до 30 май тази година или да заплати поисканите компенсации.

Съдебният иск е подаден само от 30 притежатели на тези електромобили. Но в Норвегия има около 10 хиляди електрически автомобила, които биха могли да попаднат в рамките на тези критерии. Ако и другите притежатели на тези електромобили също се обърнат към съда и той реши в тяхна полза, то на Tesla може да се наложи да заплати глоба в размер на $160 милиона

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !