Няколко големи производители на хард дискове затварят своите заводи и уволняват персонала

Стефан Николов Последна промяна на 27 ноември 2023 в 16:17 1529 0

HDD

Снимка Benjamin Lehman/Unsplash

Съкращенията в индустрията не са изненада, като се имат предвид най-новите тенденции в доставките на хард дискове и бързото развитие на SSD технологията

Основният доставчик на компоненти за HDD в Тайван е съкратил много служители и ще прекрати дейността си. Според тези данни компанията, който е в най-тежко положение е компанията Resonac, която досега беше основен производител на тънките филми, покриващи повърхността на твърдите дискове. Информацията е на сайта Tom's Hardware. Съкращенията в индустрията не са изненада, като се имат предвид най-новите тенденции в доставките на хард дискове и бързото развитие на SSD технологията

През месец септември 40 компании, разположени в научния парк Хсинчу в Тайван, съкратиха 165 служители. През октомври този брой се увеличи драстично и достигна 48 компании, които освободиха общо 496 работници и служители. Голяма част от съкращенията през октомври се дължат на тоталния срив на Resonac. Изглежда, че данните за ноември (когато излязат) ще бъдат допълнително влошени, тъй като източниците на информация твърдят, че Resonac съкращава персонала на три етапа и напълно затваря фабриката си в Хсинчу, в която работеха близо 600 души.

Макар че не е приятно да се чува за съкращения, като положителна новина източниците посочват, че в предприятията в Научния парк в Хсинчу като цяло работят 3 602 служители повече, отколкото по същото време на миналата година (годишно увеличение от 2%). В края на месец октомври 2023 г. в научния парк има общо 572 производители - със седем компании повече, отколкото преди една година. Така че не всички технологични сегменти се развиват толкова зле, колкото твърдите дискове.

Вероятно потребителите няма да се изненадат особено много, ако чуят, че през 2023 г. индустрията за HDD и подкрепящите я компании няма как да процъфтяват. През последните една-две години се наблюдава значителен ръст на популярността на SSD дисковете с все по-атрактивни цени на GB и тяхната завладяваща производителност в компактни форми.

Повишената конкурентоспособност на SSD на масовия пазар доведе до срив на доставките на твърди дискове: около -43% на годишна база за Seagate и WD. Може би обаче посочените данни за доставките на твърди дискове карат нещата да изглеждат по-лоши, отколкото са, тъй като спадът може да се определи като част от по-широкообхватно влошаване на доставките на технологичен хардуер през 2022/3 г. Нещо повече, някои експерти прогнозират през следващите няколко години запазване на силното търсене на твърди дискове за центровете за данни.

По принцип мненията относно бъдещето на хард дисковете са поляризирани и силно се различават. Има привърженици на SSD, които не виждат бъдеще в „остарялата“ HDD технология. Всъщност SSD се развиват много по-бързо: както по отношение на технологичния напредък, така и по отношение на цената. Ако екстраполираме сегашните темпове на развитие в индустрията, изглежда, че през следващите десетилетия SSD ще изместят HDD във всички области на приложение. Само че поне засега на практика нищо подобно не се случва.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !