Най-големият производител на дронове DJI е санкциониран от САЩ

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 10 октомври 2022 в 11:06 1333 0

DJI Mavic

Снимка DJI

DJI Mavic

Най-големият производител на дронове за гражданска употреба в света – DJI влезе в един от двата забранителни списъци на САЩ. Китайската компания е последвана от още 12 дружества, като част от санкционната политика на Вашингтон спрямо технологичните предприятия на Пекин. Мярката е наложена от Министерството на отбраната на САЩ (DoD) и включва забрана на американски граждани да извършват инвестиционна дейност със съответните фирми. Както и всички настоящи такива инвеститори трябва да излязат от своите позиции в тях.

Попадането в списъка на DoD означава, че Вашингтон разглежда компанията като такава, чиито продукти могат да се използват за двойна употреба – както за граждански, така и за военни цели. Дроновете на DJI са почти неизменна част от бойните полета в Украйна, като част от неофициалния арсенал и на двете страни. Включително с полеви модификации, граждански дронове за заснемане се използват за пускането на гранати от височина срещу военни окопи или лека техника. DoD коментират, че DJI получава финансиране от китайски държавен фонд, който открито цели изграждането на продукти с двойно предназначение.

Попадането на DJI в списъка на DoD е по-леката мярка санкции, които САЩ упражняват в момента срещу технологичните компании от Китай. Вашингтон има втори списък – този на Министерството на търговията, с който се забранява търговската дейност между американски дружества и санкционирани такива. Всяка една потенциална сделка трябва да мине през лицензионен режим – тоест, с изричното разрешение на администрацията на Белия дом. При него, САЩ може да наложат санкции дори на чуждестранни компании, които използват американски технологии в своите продукти, ако те след това се продават на фирма от списъка.

Huawei например е под икономическо ембарго по двете линии, което засяга изцяло нейната дейност свързана с мобилни процесори и 5G смартфони. DJI към момента влиза само под ударите на по-лекия списък, но обикновено това се разглежда като потенциална прелюдия за вкарването на компанията и във втория.

Санкционирането на китайския производител на дронове донякъде не идва като изненада. Още миналата година, финансовото министерство на САЩ издаде подобна заповед за забрана на американски инвестиции в DJI. Това действие, обаче не се разглежда от Вашингтон като част от санкциите си срещу Китай.
DJI от своя страна смятат, че DoD нямат правното основание да включат компанията в списъка. Според тях, дружеството им не отговаря на законовите критерии за това. DJI е готова да обжалва решението на властите през щатския съд.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !