Microsoft ще инвестира 3.2 млрд. долара в шведски изкуствен интелект

Мария Иванова Последна промяна на 06 юни 2024 в 18:12 272 0

Microsoft

Снимка Salvatore De Lellis/Pexels

Microsoft ще инвестира 3.2 млрд. долара в шведски изкуствен интелект

Технологичният гигант Microsoft обяви, че ще инвестира 3.2 млрд. долара в Швеция през следващите две години. С тази инвестиция компанията планира да разшири своите облачни и AI инфраструктури в страната. Президентът на компанията Брад Смит потвърди тези планове по време на съвместна пресконференция с шведския премиер Улф Кристерсон.

Смит не разкри подробности за конкретните проекти, в които ще бъдат инвестирани 3.2 млрд. долара, но подчерта, че сред основните разходи ще бъдат закупуването на 20 000 графични процесора и обучението на 250 000 шведи в областта на изкуствения интелект.

Президентът подчерта, че една от основните причини за избора на Швеция за тази голяма инвестиция е изобилието от зелена енергия в страната. Това се вписва добре в публичния ангажимент на Microsoft към зелената енергия и осигурява на центровете за данни на компанията мощността, от която се нуждаят.

С инвестицията си в Швеция технологичният гигант продължава да разширява своето глобално присъствие. Тази година компанията вече инвестира 3.4 млрд. долара в Германия, 1.7 млрд. долара в Индонезия и 2.2 млрд. долара в Малайзия, като се фокусира върху разширяването на своите центрове за данни в тези страни.

Microsoft не е единствената технологична компания, която увеличава инвестициите си в Скандинавския регион. Миналия месец Google обеща да инвестира 1 млрд. евро (1.08 млрд.долара) за разширяване на своя център за данни във Финландия. Собственикът на Facebook Meta Platforms Inc също има свои собствени големи съоръжения в северните страни.

Скандинавският регион се превръща в ключова дестинация за големите потребители на енергия, каквито са big tech компаниите, благодарение на изобилието си от чиста енергия. Водната енергия доминира в енергийния микс на региона, което го прави привлекателен за компании като Microsoft и Google, търсещи устойчиви решения за своите центрове за данни.

Центровете за данни се конкурират с други индустрии за достъп до някои от най-евтините електроенергии в света, които се предлагат в Скандинавия. Очаква се през следващото десетилетие няколко екологични мегапроекта да удвоят повече от два пъти търсенето на електроенергия в региона.

Развитието на генеративния изкуствен интелект (AI) води до значително увеличение на търсенето на облачни услуги. Това стимулира гиганти в индустрията като Microsoft и Amazon Web Services (AWS) да инвестират милиарди долари в развитието на центрове за данни в Европа.

Microsoft, в частност, е ангажирана с насърчаване на развитието на AI в скандинавския регион, който включва Швеция, Дания, Финландия, Исландия и Норвегия. Това е част от стратегията на компанията да подкрепя и разширява възможностите на изкуствения интелект, като същевременно отговаря на нарастващото търсене на облачни услуги.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !