Microsoft е искала да продаде търсачката Bing на Apple

Стоян Ненов Последна промяна на 29 септември 2023 в 16:04 326 0

Bing Search

Снимка Microsoft

Microsoft е искала да продаде търсачката Bing на Apple

Microsoft и Apple са смятани за едни от най-ожесточените конкуренти в ИТ индустрията. Дълго време това беше провокирано заради амбициите на Apple да замени компютрите с Windows със своите Mac-ове и собствена операционна система.

И макар двете компании действително да имат доста спорове помежду си, те също така могат да работят заедно и са го правили през годините. А през 2020 г. са обсъдили и възможността Apple да придобие търсачката Bing, пише Bloomberg.

Дискусията е била кратка и конфиденциална. Представители на Microsoft са се срещнали с колегите си от Apple и са им предложили тази възможност. Разговорите обаче никога не са преминали отвъд съвсем начална, проучвателна фаза.

За тях се разбира по време на изслушванията по делото срещу Google, което се води от американския Департамент по правосъдие и Федералната комисия по търговия (FTC). Обвинението е, че интернет гигантът е злоупотребявал с господстващата си позиция на пазара с различни практики. Една от тях е фактът, че плаща милиарди на Apple, за да си гарантира, че собствената му търсачка ще е основна за iPhone и другите устройства на компанията.

Microsoft пусна Bing през 2009 г. като основен конкурент на Google. Търсачката обаче така и не се превърна в такъв, като има под 10% от всички търсения, а Google доминира пазара с над 80% дял от търсенията. Според институциите, именно сделки на Google като тази с Apple са сред причините конкурентите да не успяват да привлекат и задържат потребителите.

Apple и Google от години работят заедно в тази сфера. Първата им сделка е през 2002 г. преди Apple да пусне интернет браузъра си. През годините партньорството се развива и обхваща и повече устройства и услуги. Според Департамента, през 2020 г. Apple получава между 4 млрд. и 7 млрд. долара годишно от Google, за да държи търсачката им по подразбиране в Safari за устройствата си.

Продуктовият директор на Apple Еди Кю е бил част от изслушаните свидетели. Той е заявил, че Apple използва Google, защото е най-добрата търсачка. Компанията е била доволна и от генерирания допълнителен приход, но е смятала, че Bing не може да се конкурира по качество с търсачката на Google. Освен това той припомня ,че Apple е използвала Bing за търсачка по подразбиране в Siri и Spotlight за периода 2013 г. – 2017 г. И също така Bing е налична като опция за потребителите по всяко време.

Джон Тинтър, ръководител на бизнес развитието на Microsoft пък коментира, че през 2016 г. софтуерният гигант е обмисля мултимилиардни инвестиции в отношенията си с Apple, за да конкурира Google. Дори е била обсъждана такава сделка с Apple, но не се е развила.

Подобна е била и ситуацията с предложението да купи Bing. Дори има спекулации, че Apple е изслушала предложението на Microsoft, само за да мотивира Google да плати повече. През 2021 г. Apple и Google обявиха, че удължават споразумението си, но не дават финансови параметри. Представители и на трите компании не са коментирали темата пред медиите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !