Meta започна да изплаща дивиденти на акционерите си

Мария Иванова Последна промяна на 07 февруари 2024 в 15:36 438 0

Mark Zuckerberg

Снимка Anthony Quintano/Flickr CC

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг

Технологичният гигант Meta, притежаващ социалните мрежи Facebook, Instagram и WhatsApp, обяви, че започва да изплаща първите дивиденти на своите акционери. Компанията посочи, че нейният дивидент ще бъде 50 цента на акция и разреши обратното изкупуване на акции за 50 милиарда долара.

Съобщението за изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции идва на фона на финансовите резултати на компанията за четвъртото тримесечие на 2023 година. Според отчетите, приходите на Meta са нараснали с 25% на годишна база спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. (32,2 милиарда долара) до 40,1 млрд. долара. Обявяването на тези данни доведе до поскъпване на акциите на Meta с 20% и увеличи инвеститорския интерес.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обяснява ръста на бизнеса през 2023 г. със завършването на инициативите за центрове за данни, съкращаването на близо 10 000 служители, както и с развитието на изкуствения интелект и метавселената.

"Годината на ефективността" на Meta, измислена от Зукърбърг през март 2023 г., изглежда ще се отплати на акционерите на компанията. Всеки, който е акционер към края на работния ден на 22 февруари 2024 г., може да очаква първото плащане на дивидент на 26 март 2024 година. След това дивидентите ще се разпределят на тримесечие, стига пазарните условия и съветът на директорите да го позволят.

Изплащането на дивиденти от Meta ще бъде най-щедро за най-големите акционери на компанията. Сред тях са водещи институции като Vanguard Group и BlackRock, както и ключови лица в компанията като главния технически директор Майкъл Шрьопфер и главния директор по приходите Дейвид Фишер. Самият Марк Зукърбърг, който по данни на Time притежава акции на Meta на стойност около 350 млн. долара, очаква да спечели допълнителни 175 млн. долара благодарение на този дивидент.

Елизабет Айола, говорител на компанията за лични финанси NerdWallet, обяснява, че "дивидентите са плащания под формата на пари в брой или допълнителни акции, които компаниите периодично извършват на акционерите. Те могат да осигурят пасивен и постоянен доход за хората, които инвестират в тези компании чрез акции".

Тя добавя, че въпреки че технологичният гигант не раздава най-високите дивиденти, има потенциал за растеж. “Ако Meta продължи да се разраства със сегашните си темпове, потребителите могат да видят увеличени плащания на дивиденти в бъдеще" - посочва още Айола.

Според запознати, акциите на Meta не са подходящи за инвеститори, които търсят доходи и са близо до пенсиониране. Онези, които имат достатъчно време, за да позволят на изплащането да се разгърне, може да обмислят добавянето на такъв тип пасивен доход към дългосрочния си портфейл.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !