Масовите IT съкращения продължават - Microsoft освобождава около 11 хил. души

Стедан Николов Последна промяна на 18 януари 2023 в 13:37 1276 0

Microsoft

Снимка Turag Photography/Unsplash

Масовите IT съкращения продължават - Microsoft освобождава около 11 хил. души

Microsoft още преди края на тази седмица ще проведе масови съкращения в щата. Първи ще бъдат съкратени служителите от инженерния отдел и от отдела за подбор на кадрите. Софтуерният гигант възнамерява да съкрати около 11 хил. души наведнъж, което възлиза на 5% от щата на корпорацията.

Британската телекомпания Sky News потвърди чрез свои източници за това 5% съкращение на личния състав и допълни, че намаляването числеността на персонала ще бъде направено преди главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела да информира инвеститорите за финансовите показатели на компанията, което трябва да стане на 24-ти януари тази година. Известно е, че Microsoft има персонал от малко над 220 хил. души, включително 6 хил. в Обединеното кралство – нещо от което британското издание живо се интересува. Да добавим, че корпорацията с пазарна капитализация 1.78 трлн. долара трябва следващата седмица да представи своя официален отчет за второто тримесечие на финансовата година, която при Microsoft не съвпада с календарната.
До вторник вечерта не бе известно какъв точно ще бъде броят на съкратените, но един от водещите анализатори на Уолстрийт заяви, че ще бъде много изненадан, ако Microsoft съкрати само 11 хил. души. Според него съкратените ще бъдат повече.

Не е ясно и колко базирани в Обединеното кралство работни позиции ще бъдат засегнати при тези масови съкращения. През изтеклите няколко седмици редица големи технологични компании размахаха секирата на съкращенията. За Amazon е известно, че до края на този месец възнамерява да съкрати 18 хил. души, което е около 6% от неговия личен състав.

Компанията Salesforce, известна преди всичко със своите електронни облаци заяви, че ще съкрати 8 хил. работни места, а Meta, компанията майка на Facebook намалява работната си сила с приблизително 11 хил. позиции.

След като Мъск къпи Twitter, също направи масови съкращения от около 6 хил. души, като най-напред бяха съкратени отдел кадри, а след това огромна част от програмистите, които Мъск замести със своите доказали се специалисти от Tesla, експерти в сферата на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект и в други области.

По време на COVID-19 пандемията технологичните гигант наеха десетки хиляди допълнителни служители, за да могат своевременно да реагират на появилите се признаци за глобална икономическа стагнация. Но сега ситуацията тотално се промени, инфлацията започна да намалява и корпорациите нямат нужда от толкова много работна сила. Те започнаха да се освобождават наетите по време на пандемията хора, като същевременно запазват своите най-кадърни и перспективни кадри.

Още през месец октомври миналата година Microsoft предупреди, че има спад в бизнеса с облачни изчисления, което ще се отрази на корпоративните клиенти на софтуерния гигант и неизбежно върху приходите и печалбата. Очевидно е, че за да няма влошаване на финансовите показатели е необходимо да бъдат намалени разходите, като най-прекият път за постигането на това е съкращаването на неособено полезните служители и специалисти.

В отговор на директно зададения от Sky News въпрос относно предстоящите съкращения говорителят на Microsoft заяви, че компанията не коментира различните слухове и спекулации.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !