Мъск изпълни заканите си и заведе дело срещу организация бореща се с речта на омразата

Стоян Ненов Последна промяна на 03 август 2023 в 10:58 265 0

X.com hq

Снимка X/Twitter

Мъск изпълни заканите си и заведе дело срещу организация бореща се с речта на омразата

Илон Мъск изпълни заканите отпреди няколко дни срещу неправителствената организация Center for Countering Digital Hate (Център за противодействие на дигиталната омраза). Той беше предупредил, че CCDH вреди на Twitter, вече Х, като това ще има своите съдебни последствия.

В понеделник X е завела дело срещу организацията във федерален съд във Сан Франциско, съобщава CNN. В иска си X описва голям брой оплаквания и обвинения спрямо CCDH.

Основното е, че според Х, CCDH е извършвала целенасочени действия да злепоставя Twitter и вече X, като е публикувала доклади с критики за начина, по който компанията се бори с онлайн речта на омразата. За изготвянето на тези доклади са нарушавани както правилата на Twitter за използване на платформата, така и федерални закони, като са събирани данни без разрешение. Освен това Х обвинява организацията, че е „окуражавала“ неназован човек да събира неправомерно информация за Twitter и да я предоставя на трето лице.

В иска си Х обвинява CCDH, че е докладите не са обективни и заради тях „поне 8“ големи рекламодателя на Twitter са се отказали да рекламират. Компанията на Мъск дори твърди, че CCDH е получавала финансиране от конкуренти, за да изготвя докладите. Доказателства за това ще трябва да бъдат предоставени в хода на делото.

В резултат на всичко това, Х смята, че е загубила десетки милиони долари приходи. „X е безплатна обществена услуга, финансирана до голяма степен от рекламодатели“, казва компанията в своя позиция. „Чрез плашещата кампания на CCDH и продължаващия натиск върху марките да попречат на достъпа на обществеността до свободно изразяване, CCDH работи активно за предотвратяване на обществения диалог.“

Очаквано, организацията не споделя това мнение. Изпълнителният директор на CCD Имран Ахмед казва пред CNN, че голяма част от обвиненията звучат, като „теория на конспирацията“.

„Истината е, че Мъск се чуди с какви причини да ни обвинява за собствените си провали като изпълнителен директор. Защото всички знаем, че когато той пое управлението, пусна своеобразен „сигнал на Батман“ към расисти и женомразци, до хомофоби, до антисемити, казвайки: „Туитър вече е платформа за свободно слово.“ … И сега той е изненадан, когато хората успяват да определят количествено, че в резултат на това е имало увеличение на омразата и дезинформацията“, казва Ахмед.

Той допълва, че според него CCDH „просто вдига огледало пред платформата и я питаме дали харесва отражението, което вижда. А г-н Мъск заяви, че ще съди огледалото, защото не хареса това, което видя“.

Х иска от CCDH да изплати компенсации за нанесените загуби, да се забрани на организацията и всички свързани с нея, да използват и публикуват събраните от Twitter данни и др. Компанията иска делото да се гледа от съдебно жури.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !