Мъск бърза да въведе плащанията в социалната мрежа X

Стефан Николов Последна промяна на 20 юни 2024 в 17:13 666 0

Elon Musk

Снимка Elon Musk/X

Мъск бърза да въведе плащанията в социалната мрежа X

Илон Мъск с всички сили се стреми да стартира платежни услуги в X на територията на САЩ до края на 2024 г., съобщи Bloomberg във вторник.
Според изданието ArsTechnica стартирането на платежните услуги вероятно е една от причините, поради които Мъск плати толкова много, за да придобие Twitter през 2022 г. Неговото ребрандиране към социалната платформа X съживява някогашната му мечта като съосновател на PayPal.

Мъск е казал на персонала на X, че превръщането на компанията в оператор на разплащания ще бъде от решаващо значение за постигането на целта му да превърне X в т.нар. приложение за всичко "в рамките на три до пет години".

В края на миналата година Мъск заяви, че "ще му се завие свят", ако X не въведе плащания до края на 2024 г., така че информацията на Bloomberg вероятно не е особено изненадваща за най-големите фенове на Мъск, които вярват в неговата визия. Тогава Мъск заяви, че иска "целият финансов живот" на потребителите на X да бъде в платформата преди края на 2024 г., а обзорът на Bloomberg на "повече от 350 страници документи и имейли, свързани с лицензите за парични преводи, които X Payments е представила в 11 държави", показва приблизително колко близо е той до осъществяването на тази мечта в своята платформа.

X Payments, дъщерно дружество на X, съобщава, че X вече има лицензи за прехвърляне на пари в 28 щата, но X иска да си осигури лицензи във всички щати преди края на 2024 г., съобщава още Bloomberg.

Според прегледа на Bloomberg социалната мрежа X има многогодишен план за постепенното въвеждане на функции за разплащане в САЩ - включително функции, подобни на Venmo, за изпращане и получаване на пари, както и за извършване на онлайн покупки. И се надява да започне този процес още тази година. Доставчиците на платежни услуги като Stripe и Adyen вече са си партнирали с X, за да обработват транзакциите ѝ, съобщава още Bloomberg, и X е заявила пред регулаторите, че "очаква" нейната система за плащания също да разчита на тези партньорства.

Първоначално Мъск се е надявал да стартира плащанията в световен мащаб през 2024 г., но регулаторният натиск го е принудил да отслаби тези амбиции, съобщава Bloomberg. Щати като Масачузетс например са изискали от X да подаде отново заявлението си едва след като повече от половината американски щати са издали съответните лицензи, констатира Bloomberg.

В крайна сметка Мъск иска X да се превърне в най-голямата финансова институция в света – тоест в нещо като огромна банка. Блумбърг споделя, че той планира да постигне това, като предостави на потребителите удобен "цифров панел" чрез X, "който ще служи като централизиран отдел за цялата дейност по плащанията" онлайн. За да е сигурен, че потребителите ще запазят парите си в платформата, Мъск планира да предложи "изключително високодоходни" спестовни сметки, за които главният директор по информационната сигурност на X Payments, Крис Стенли, се закани през април, че на практика ще се гарантира, че средствата рядко ще бъдат теглени от X.

"Крайната цел е, че ако някога имате стимул да изтеглите пари от нашата система, значи може би сме се провалили", пише Стенли в X.
Bloomberg потвърди, че X не планира да начислява такси на потребителите за изпращането и получаването на плащанията, въпреки че Мъск е заявил пред регулаторните органи, че предлагането на плащания ще "стимулира" бизнеса на X, като увеличи "участието и ангажираността" на потребителите на X. Анализатори заявиха пред Bloomberg, че X може да печели от плащанията и като начислява такси на търговците или като "предлага банкови услуги, като например разплащателни сметки и дебитни карти".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !