Maersk ще изгражда в морето верига от зарядни станции за електрическите товарни кораби

Offnews Последна промяна на 30 януари 2022 в 15:27 404 0

Stillstrom-launch-maersk

Maersk Supply Service, който е подразделение на датския корабен гигант, създаде компанията Stillstorm за изграждане на офшорна инфраструктура за зареждане на електрическите товарни кораби. Предполага се, че това ще бъдат специални шамандури за зареждане на акумулаторните блокове на корабите. Те ще бъдат разположени в близост до пристанищата и в открито море, и ще допринесат за намаляване на емисиите от въглероден диоксид.

Способността за добавяне и допълване на енергията е от решаващо значение за декарбонизацията на корабната индустрия, тъй като позволява на собствениците на кораби да заменят изкопаемите горива с електричество. През 2021 година, според анализаторите Simpson, Spence & Young, замърсяването от все по-нарастващия сектор на международното корабоплаване се е увеличило с 5%.

Според представителя на Maersk Supply Service Клъстерер Тофт, целта на програмата е да намали емисиите от въглероден диоксид с 5,5 милиона тона през петте години след началото на експлоатацията.

Stillstrom и най-голямата енергийна компания в Дания Ørsted заявиха, че ще покажат първата изцяло готова за използване офшорна станция за зареждане на кораби през третото тримесечие на 2022 година. Тя ще бъде разположена близо до офшорните вятърни турбини на Ørsted. Електрическият буй с име Stillstrom за една нощ ще може да подаде необходимата енергия на ремонтния кораб.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !