Кризите може да влошат недостига на чипове

Стоян Ненов Последна промяна на 22 юли 2022 в 11:13 1609 0

Chip Production

Снимка Laura Ockel/Unsplash

Chip Production

Все по-голяма част от новините във всички индустрии засягат темата за множеството кризи, които затрудняват бизнеса. Това се отнася и за IT бранша, който вече повече от две години страда от недостиг на чипове. И точно, когато изглеждаше, че ситуацията може да се подобрява, прогнозите отново се влошиха.

Според IDC проблемите в бранша не са решени, съобщава CNBC. Все още има трудности с осигуряването на всички материали за производство на чипове. Войната в Украйна е една от основните причини, тъй като Украйна и Русия са сред основните износители на важния газ за изработката на чипове – неон. А сега износът е значително ограничен, тъй като основните заводи за преработката му са в Одеса и в окупирания Мариупол.

Липсата на достатъчно материали означава повишаване на цените на наличните. Временното спиране на заводи и вериги за доставки в различни райони, отново заради ограничителните мерки за коронавируса също затруднява осигуряването на доставки на достатъчно материали. Възобновяването на производството и увеличаването на капацитета му също е свързано с още разходи.

А заради инфлацията, поскъпването на енергията и горивата и икономическата несигурност, цените на всичко останало също се покачват. Резултатът е увеличаване на средната продажна цена на устройствата, коментира Винай Гупта от IDC. Този процес тепърва започва и неговото влияние върху цените за крайните клиенти предстои да става все по-изразено.

Кръгът се затваря

IDC отбелязва, че вече има и забавяне на продажбите. Все повече крайни потребители отлагат покупките на електроника заради другите кризи. Вече има първи индикация на рецесия на разходите на IT продукти, коментира Гупта. Бизнес разходите за сега задържат ниво, но и там компаниите вече започват да се подготвят за евентуална рецесия.

Забавянето на продажбите, заедно с недостига на чипове, ще „боли“, казва още Гупта. Основните надежди на специалистите са, че няма да има рязък и голям спад, тъй като много правителства и централни банки вече започнаха да предприемат мерки за балансиране на инфлацията. Ако те сработят, трудният период може да е по-кратък.

Въпреки това ситуацията ще е предизвикателство за всички. Данни на американската Асоциация за потребителски технологии (CTA) предвижда, че продажбите на местната IT индустрия ще се свият с 1 млрд. долара през тази година, съобщава National Interest. Разликата е значителна на фона на представянето миналата година, когато продажбите бяха скочили с 11.6% и достигнаха 504 млрд. долара. Това свиване на интереса от страна на потребителите създава риск за „затворен кръг“ от проблеми, които да вдигат цените и допълнителни да ограничават покупките. Затова навременните мерки са важни, но доколко са били правилни може да се разбере едва, след като мине известен период от време.

Не всички страдат

И макар повечето прогнози да изглеждат мрачни, Volvo Cars обяви обратното. Компанията съобщи, че най-трудното от недостига на чипове вече е преминато. Тя казва, че вече има пълна наличност от необходимите ѝ чипове.

Volvo коментира, че през първото тримесечие е било най-трудно. Тогава недостиг на „един конкретен полупроводник“ е ограничил производството на почти цялата гама на компанията. „Тогава прогнозирахме, че до края на второто тримесечие ще решим проблема и това се случи“, обяви изпълнителният директор на компанията Джим Роуън в предаването Squawk Box Europe.

Той допълва, че за сега Volvo не отчита спад на търсенето, но споделя, че цените на суровите материали са се повишили и това се е отразило и на крайните цени на предлаганите автомобили. „Въпреки това не виждаме намаляване на търсенето практически където и да е по света“, казва Роуън.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !