Китайските власти глобиха Alibaba с рекордните 2,8 милиарда щатски долара

Offnews Последна промяна на 11 април 2021 в 11:14 7062 0

China-fines-Alibaba-28-billion-on-charges-of-monopolizing

Държавното управление за контрол на китайския пазар глоби Alibaba с 2,78 щ. долара за нарушаване на антимонополното законодателство. Регулаторните органи заявиха, че компанията е провеждала политика, която е принуждавала потребителите да използват единствено нейните услуги, без право на избор. Това се е отразило твърде негативно на конкурентната среда на китайския онлайн пазар.

Размерът на тази глоба възлиза на 4% от приходите на Alibaba за 2019 година, но само на територията на Китай. За този период компанията на Джак Ма е получила от онлайн продажбите 69,67 милиарда щ. долара.

Тази глоба на Alibaba е своеобразен рекорд, след като през 2015 година Qualcomm плати 975 милиона щ. долара за нарушаване на антимонополното законодателство.

Антимонополното разследване на Alibaba започна в края на месец декември. Китайските регулаторни органи заподозряха, че компанията принуждава своите партньори да не работят с конкуренцията.

Според информация на WSJ, китайските власти явно са решили да съкратят мащабите на бизнес империята на основателя на Alibaba Group Джак Ма и едновременно с това да засилят технологичния надзор в Китай.

Alibaba заяви пред медиите, че ще изпълни изискванията на китайските власти. Според представители на компанията, наложената глоба е послужила като предупреждение и стимул, "тъй като отразява обмислените и правилни решения на регулаторните органи на Китай в тази сфера".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !