Катар направи солидни инвестиции в малките модулни атомни реактори Rolls-Royce

Offnews Последна промяна на 21 декември 2021 в 16:08 226 0

Rolls-Royce-SMR-plant-rendering-(Rolls-Royce)

Rolls-Royce съобщи, че суверенният фонд на Катар - Qatar Investment Authority (QIA) е последният голям акционер в проектантската компания Rolls-Royce SMR. Фондът QIA е закупил немалките 10% от акциите на компанията. По този начин наскоро основаната компания за проектиране на малки модулни атомни реактори получи цялото поискано финансиране за създаването на източници на чиста енергия от ново поколение.

Компанията Rolls-Royce SMR бе създадена през месец ноември тази година специално за разработването и комерсиализацията на малки модулни ядрени реактори с мощност 470 мегавата. Малките ядрени реактори на Rolls-Royce SMR са характерни преди всичко със съвсем краткия си цикъл на изграждане и започване на работа. От първата копка до подаването на електрическа енергия към мрежата са достатъчни само 500 дни. И още, всички елементи и компоненти на модулните реактори могат да бъдат транспортирани с обикновен класически транспорт.

Този подход намалява цената на строителството на АЕЦ до 2,5 милиарда щ. долара, като това е само на първия етап, а след това тази цена значително ще намалее.

Към днешен ден в Rolls-Royce SMR са направили инвестиции компаниите BNF Resources UK, Exelon Generation и групата Rolls-Royce. Едновременно с това властите на Великобритания отпуснаха на Rolls-Royce SMR грант в размер на 210 милиона паунда. Инвестицията на суверенния фонд на Катар е в размер на 85 милиона паунда. Общата сума на инвестиците в АЕЦ от ново поколение възлиза на 490 милиона паунда или 647 милиона щ. долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !