Израелски стартъп обеща зелен водород при цена 1 щатски долар за килограм

Offnews Последна промяна на 10 март 2021 в 14:08 5959 0

H2Pro1

Израелската стартираща компания H2Pro представи своята нова технология, с помощта на която цената на "зеления" водород намалява до 1 щ. долар за килограм. Това е важно, понеже аналитиците на BloombergNEF прогнозираха, че подобна цена не може да се появи по-рано от 2050 година.

Новата технология за екологичното получаване на евтин водород бе демонстрирана в лабораторни условия и веднага получи поддръжката на фондацията на Бил Гейтс, фонда на хонконгския милиардер Ли Кашин, както и на компаниите Hyundai Motor и Sumitomo. Всички те предоставиха на H2Pro 22 милиона щ. долара за усъвършенстване и мащабиране на технологията с цел започване производството на промишлени прототипи.

Новата технология прилича на алкални електролизатори, които най-често се използват за производството на екологично чист водород, но разликите са съществени. При разделянето на водата електрическата енергия не само отделя атомите на водорода от тези на кислорода, но и съединява два H атома и отделно два О атома, които образуват съответните газове. Стартъпът H2Pro намалява разхода на енергия, като разделя този процес на две части. При първата фаза, на катода на електролизатора се създава водород, като тази химическа реакция променя състава на никеловия анод. При втората фаза устройството се запълва с гореща течност, с помощта на която кислородът се отделя под въздействието на топлинната, а не на електрическата енергия. След това отново се пристъпва към първата фаза.

С помощта на новата технология H2Pro счита, че още през втората половина на тази година ще може да предлага зелен водород при цена 1 щ. долар за килограм.

В края на 2019 година 1 кг екологично произведен водород се продаваше при цена 2,50-6,80 щ. долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !