Изкуственият интелект става пълноценен член от екипа на българските фирми

Новият AI модул на ERP.BG вече е интегриран във всички софтуерни продукти на компанията

Offnews Последна промяна на 06 юни 2024 в 20:11 444 0

Изкуственият интелект става пълноценен член от екипа на българските фирми

Снимка ERP.BG

Изкуственият интелект става пълноценен член от екипа на българските фирми

Изкуственият интелект (AI) се превръща в пълноценна част от екипите на българските фирми и дори може да съветва техните мениджъри как да ги управляват по-добре. Това е възможно благодарение на новия AI модул на българската софтуерна компания ERP.BG, който ще бъде достъпен във версия 24 на всички нейни бизнес софтуерни продукти. Модулът е базиран на ChatGPT, а в бъдеще - и на други големи езикови модели, като пренася техните възможности в ERP или CRM системата, давайки им познания в контекста на фирмената дейност.

“Големите езикови модели вече са тук и навлязоха в живота ни. Сега идва времето на приложенията за тях и като разработчик на бизнес софтуер ние сме много добре позиционирани за тази промяна. Интегрирането на изкуствения интелект в ERP и CRM системите е нов подход, който позволява на екипите да се възползват максимално от предимствата на тази технология в сигурна фирмена среда” - споделя Иван Аржентински, основател и управляващ съдружник на ERP.BG.

Според него, въвеждането на различни AI инструменти в работата на компаниите може да се осъществи най-лесно именно чрез системите за управление на бизнеса, защото те "знаят" всичко за фирмата, за нейните процеси, работни процедури и екипи. “ERP системите бяха първото ниво на автоматизация на бизнес процесите, а с включването на изкуствения интелект тази автоматизация се ускорява и се добавят мощни нови възможности. Резултатът е, че AI се превръща в ключов инструмент за повишаване конкурентоспособността компаниите” - добавя още Аржентински.

Редица големи технологични компании също започват да развиват подобни инструменти, но българската софтуерна фирма е с около половин година преди тях в много отношения. В добавка тя ги разработва като част от ERP системата, за разлика от повечето други играчи на пазара.

Едно от най-важните предимства на новия AI модул е, че той работи във фирмена среда и данните не се използват за обучаване на основополагащите модели (foundational models). На практика фирмите използват възможностите на изкуствения интелект, но без неговите недостатъци.

Новият модул може изцяло да трансформира дейността в една фирма, да съветва нейните екипи и мениджъри в контекста на дейността, да следи за грешки в работата им, да обучава нови служители, както и да предлага подобрения в дейността на база на наличните фирмени данни. Работата на всеки член на екипа може да се ускори значително, а грешките - да се сведат до минимум. Дейността по въвеждане на нов служител във фирмата например може почти изцяло да се прехвърли на изкуствения интелект, спестявайки часове от времето на по-старши членове на екипа. В добавка изкуственият интелект на ERP.BG може да служи като арбитър в спорове между колеги, отново на база на подробните си познания за процесите във фирмата.

Компанията ще предлага две версии на своя AI модул - Basic и Advanced. Първата включва личен асистент, достъпен удобно в бизнес софтуера, който може да комуникира с всеки служител, да му асистира и да прави анализи на база на данните от ERP системата. Advanced версията от своя страна позволява пълна персонализация на езиковия модел, неговото обучение (трениране) и на практика създаването на собствен фирмен изкуствен интелект, който познава в детайли работата на компанията. В добавка с него могат да се създават йерархични структури от AI модели, както и да се обединяват в по-големи, които подпомагат работата в различни проекти и екипи.

Новият модул ще бъде достъпен за всички досегашни и нови клиенти на софтуерните продукти на ERP.BG след официалното представяне на тяхната версия 24. Също в нея ще бъдат пуснати и редица други новости като Agile Project Management, Team Collaboration и т.н.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !