IT гигантите започнаха нова вълна съкращения на служители

Стоян Ненов Последна промяна на 14 януари 2024 в 16:13 822 0

Google

Снимка Adarsh Chauhan/Unsplash

Google, Amazon и Discord обявиха нова вълна от съкращения

Въпреки привидното подобряване на икономическата ситуация и укротяване на инфлацията по света, IT гигантите не са приключили с оптимизирането на разходите и съкращенията на персонал. Само в четвъртък Google, Amazon и Discord обявиха нова вълна от съкращения, съобщават CNBC и LightReading.

Google заяви, че съкращава няколкостотин служители в отделите за разработка на хардуерни продукти, FitBit и дори в екипа, който разработва Google Assistant. Съкращения има и в хардуерния екип 1P AR, който разработва технологии за добавена реалност. Компанията каза, че причината е подобряване на ефикасността и промяна на фокуса. Той се измества към най-приоритетните продукти и проекти. Това са изкуственият интелект, клауд, търсачката и др.

„За да се позиционираме най-добре за тези възможности, през втората половина на 2023 г. много от екипите бяха променени, за да работят по-добре и по-ефикасно, както и за да синхронизираме ресурсите им с приоритетите. Някои екипи продължават да правят промени в организацията, което включва и елиминиране на роли по целия свят“, казва компанията в свое съобщение. Google допълва, че всички служители, които попадат в съкращенията, ще имат възможност да кандидатстват за свободни места в други екипи.

Напускат и някои по-знакови имена. Сред тях са и съоснователите на Fitbit Джеймс Парк и Ерик Фрийдман. Въпреки това пред The Verge Google казва, че Fitbit ще продължи да съществува като бранд и няма да бъде закриван.

Amazon-ска суша

Промени има и в Amazon. Компанията обяви, че съкращава няколкостотин служитлеи в Prime Video, MGM Studios и Audible. „Идентифицираме възможности да намалим или спрем инвестиции в определени сфери, за да увеличим инвестициите и фокуса върху съдържание и продукти, които имат най-голям резултат“, казва Майк Хопкинс, старши вицепрезидент на Prime Video и MGM Studios.

Съкращенията са най-малки в Audible – 5%. Компанията казва, че така дъщерната фирма ще се позиционира за „продължителен успех“. „Не предприехме това решение без значителни размисли. Ставайки по-гъвкави и ефикасни е начинът, по който трябва да работим сега и в обозримо бъдеще“, казва Боб Кариган, изпълнителен директор на Audible.

Драмата в Discord

Discord ще съкрати 170 души или 17% от служителите си. Аргументите са същите. Компанията иска да подобри ефикасността си и да намали разходите. Discord разчита изцяло на абонатите си, които плащат месечни такси и за различни услуги. Компанията няма приходи от реклами, но вместо това има онлайн магазин с виртуални стоки – аватари и други елементи за персонализация. Тя е оценена на около 15 млрд. долара, като не е съобщавала да има проблеми с финансите. Миналата година съкрати 40 души, така че сегашното свиване на персонала е доста по-голямо и подсказва, че има известни притеснения.

Съкращения има и в други IT компании. Unity Software обяви, че ще освободи 25% от персонала си, което са около 1800 души. Trend Micro пък ще съкрати 2% от своите 7582-ма служители. Xerox пък ще освободи 15% или 3075 души.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !