Ирландия повече няма да бъде данъчен рай за IT компаниите

Offnews Последна промяна на 08 октомври 2021 в 17:15 2010 0

Ireland joins OECD International Tax agreement

Правителството на Ирландия обяви намеренията си да се присъедини към международното споразумение, според което минималната данъчна ставка за мултинационалните корпорации е на ниво 15%. Това е изключително голяма промяна за една държава, в която са регистрирани европейските офиси на редица големи компании, както фармацевтични, така и технологични гиганти включително Google, Apple и Facebook.

Повишаването на данъчната основа от сегашните 12,5% до 15% на пръв поглед не изглежда съществено. Споразумението е разработено от специализираната група към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (Organization for Economic Cooperation and Development, OECD) през месец юли тази година, и включва план от две части, крайната цел на който е да бъде приключено със заобикаляне плащането на данъци и създаване на справедливо и прозрачно международно данъчно законодателство.

Според изчисленията на OECD, данъчна ставка в размер на 15% ще носи приходи от около 150 милиарда щ. долара годишно, като това напълно ще стабилизира Международната данъчна система.

През последните няколко десетилетия Ирландия бе истински данъчен рай за голям брой технологични компании благодарение на ниските си данъци. Големите корпорации като правило създават ирландски филиали, в които лицензират своята интелектуална собственост и избягват плащането на големи данъци.

Ако предложението на OECD бъде прието, ще влезе в сила през 2023 година.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !