iPhone продължава да е основният източник на доходи за Apple

Стоян Ненов Последна промяна на 07 май 2023 в 16:52 380 0

Apple Store

Снимка Apple

iPhone продължава да е основният източник на доходи за Apple

Apple обяви финансовите си резултати за последното тримесечие, които макар и с понижение, са по-добри от очакваното. Основна заслуга за това отново има iPhone, съобщава CNET.

Данните са за първото тримесечие на 2023 г., което всъщност е второ тримесечие според собствената фискална година на Apple. Това е важно за счетоводни цели, но не променя общата картина.

А тя е, че традиционно първата четвърт на календарната година е най-слабата за всички ИТ компании. Но не винаги. В случая, приходите от iPhone дори се увеличават с 2% на годишна база. Те са 51.33 млрд. долара. Общите приходи на Apple за периода са 94.84 млрд. млрд, долара, което е с 3% по-малко спрямо миналата година.

Цените на iPhone не са понижавани. Това означава, че загубите на Apple идват от други продукти, а смартфонът дори компенсира част от тях с по-добрите си резултати. Новината е както добра за Apple, така и малко притеснителна.

През последните години компанията усилено се опитва да намали зависимостта си от iPhone и да увеличи приходите от други продукти и особено от дигитални услуги. Изглежда, че засега тази цел успява частично. Отделът за дигитални услуги генерира приходи в размер на 20.9 млрд. долара. Това е рекордно постижение за този сегмент. В него попадат App Store, Apple TV Plus, Apple Music, Apple Arcade и др. Компанията не дава разбивка за представянето на отделните услуги.

Тя обаче казва, че отчита общо 975 млн. активни платени абонамента за своите услуги. Apple съобщава още, че има над 1 млрд. активни iPhone-а по света. Изводът е, че огромна част от потребителите на iPhone са и тези, които плащат абонаменти за дигитални услуги. Така зависимостта на Apple от iPhone реално не само не намалява, а става още по-сериозна, защото използващите смартфона са основните клиенти и на дигиталните услуги.

Разбира се, официално Apple не се притеснява. Напротив, тя се радва и казва, че е постигнала рекордни резултати за услугите и iPhone „въпреки предизвикателствата в макроикономическата обстановка“. Тя изтъква, че трудната ситуация не пречи и на другите цели, включително стратегията до 2030 г. да бъде въглеродно неутрална.

В разговор с журналисти, изпълнителният директор на Apple Тим Кук казва, че на този момент компанията не планира да съкращава служители. Той коментира, че подобен ход е заложен като последна мярка и в момента дори не е на дневен ред. За сега Apple е сред малкото големи ИТ компании, които не са съкратили служители.

Кук също така коментира и изкуствения интелект. Той заявява, че технологията има огромен потенциал, но Apple ще предприеме по-бавен и отговорен подход с интегрирането ѝ. Кук споделя, че изкуствения интелект вече се използва в някои услуги на компанията, но пълното му внедряване ще бъде плавен процес, след като първо бъдат адресирани рискове и забелязани проблеми.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !