Инвеститорите в OpenAI възнамеряват да съдят борда на директорите след внезапното уволнение на Сам Алтман

Стефан Николов Последна промяна на 21 ноември 2023 в 21:43 486 0

OpenAI

Снимка Focal Foto/Flickr CC

Инвеститорите в OpenAI възнамеряват да съдят борда на директорите след внезапното уволнение на Сам Алтман

Редица едри инвеститори в OpenAI, създателят на ChatGPT, проучват възможностите за започване на съдебно производство срещу борда на директорите на компанията, съобщава Ройтерс. Това става само три дни след като бордът на директорите през изтеклия уикенд съвсем неочаквано уволни главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман. Решението бе взето без знанието на инвеститорите и предизвика масово напускане на водещи специалисти и служители на компанията, като броят на оставките надхвърли 700 души.

Според тази информация инвеститорите работят с правни съветници, за да проучат възможностите си. Все още не може да се каже кога и дали изобщо тези инвеститори ще заведат дело срещу OpenAI.

Инвеститорите съвсем логично се опасяват, че могат да изгубят стотици милиони долари, инвестирани в OpenAI - перла в короната на някои от техните портфейли - с потенциалния фалит на най-горещия стартъп в бързо развиващия се сектор на генеративния изкуствен интелект.
Засега OpenAI не отговаря на исканията на медиите за коментар.

Да допълним, че Microsoft (MSFT.O) притежава 49% от компанията с нестопанска цел. Другите инвеститори и служители контролират 49%, а 2% от акциите се притежават от компанията майка с нестопанска цел OpenAI. Очевидно е, че Microsoft е главният акционер в OpenAI и тези събития няма как да се харесат на Сатя Надела.

Инвеститорите в рисков капитал обикновено притежават места в управителните съвети или право на глас в своите компании, но OpenAI се контролира от компанията майка с нестопанска цел OpenAI Nonprofit, която според уебсайта на OpenAI е създадена в полза на "човечеството, а не на инвеститорите в OpenAI".

В резултат на това служителите имат повече възможности за натиск върху борда, отколкото рисковите капиталисти, които са помогнали за финансирането на компанията, казва Минор Майерс, професор по право в Университета на Кънектикът. "Няма човек, който да се намира в юридически точното място на ощетения инвеститор", казва той.

Това е характеристика, а не грешка на структурата на OpenAI, която започна като организация с нестопанска цел, но през 2019 г. добави дъщерно дружество със стопанска цел, за да набере капитал. Запазването на контрола върху операциите позволява на организацията с нестопанска цел да запази своята "основна мисия, управление и надзор", според уеб сайта на компанията.

Дори ако инвеститорите намерят начин да заведат дело, според професора по право Пол Вайцъл, то те ще имат "съвсем малък шанс за успех". Според закона компаниите имат широка свобода на действие при вземането на бизнес решения, дори и тези, които се оказват неуспешни.

"Имате пълното право да уволнявате основатели, които са прозорливи и дори гениални", казва Вайцъл. Спомнете си как Apple уволни Стив Джобс през 80-те години на миналия век, преди да го върне обратно едно десетилетие по-късно.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !