Илон Мъск промени алгоритмите в полза на своите Twitter постове

Павлин Луканов Последна промяна на 15 февруари 2023 в 12:19 442 0

Elon Musk Dog CEO

Снимка Elon Musk/Twitter

Илон Мъск промени алгоритмите в полза на своите Twitter постове

Рано сутринта в понеделник 13 февруари инженерите в Twitter са получили спешно съобщение, което ги приканва да се включат в отстраняването на проблем. В последствие се установява, че причината е леко казано противоречива. Става дума за това, че публикацията на Илон Мъск относно финалът по американски футбол Супер Боул (Super Bowl) е получила по-малко ангажираност от страна на потребителите спрямо тази на президента на САЩ, Джо Байдън.

Постът на Джо Байдън в Twitter относно това, че заради жена си ще подкрепи Philadelphia Eagles е генерирал 29 млн. импресии. Мъск, който пък заявява подкрепата си за Eagles, получава малко над 9.1 млн. импресии, преди да бъде изтрит, след най-вероятното му разочарование. След тази случка изглежда е отишъл в централата на социалната мрежа, която притежава и управлява, за да търси отговори от екипите.

Ден по-късно, след като изглежда Мъск е заплашил инженерите с уволнение, публикациите му са видими на челно място в потока от информация в мрежата. За целта е създадена система, която дава предимство само на Мъск чрез досега невиждана промоция на публикациите към цялата потребителска база.

Наскоро Platformer съобщи, че той е уволнил един от двамата главни инженери след като той му е казал, че импресиите на публикациите му намаляват частично и заради спадащия интерес към самия Мъск. В неделя около 80 човека са били ангажирани с работата по проекта като той се е превърнал и в най-големия приоритет на компанията.

Една от възможните причини е това, че през изминалите месеци профилът на Мъск е заглушен и блокиран от много потребители. Има обаче и технически причини, като системата има тенденцията да промотира публикации от потребители, чиито туитове се представят по-добре по отношение както на последователите, така и на тези, които не ги следват в секцията For You.

В последствие Twitter прилага код, който дава зелена светлина на всички публикации на Мъск, като така те не биват обхванати от филтрите и алгоритми за предоставяне на най-подходящо съдържание. Освен това е премахната забраната за показване на множество поредни публикации от него. В момента над 90% от последователите на Мъск виждат публикациите му.

След негативната обратна връзка, шефът на Twitter сподели, че промените ще бъдат ограничени, но не и премахнати. Традиционно публикациите на Мъск, който има близо 129 млн. последователи, получават по 10 млн. или повече импресии. Броят обаче варира значително в зависимост от естеството на публикациите.
В месеците след придобиването си на Twitter, Илон Мъск предприе разнообразни мерки с цел повишаване доходността на платформата, но някои от тях доведоха до отлив на потребители. Изглежда обаче социалната мрежа продължава да е популярна и изглежда ще се развива, поне в краткосрочен план. Все пак не е изключено обаче някое бъдещо действие на Мъск да доведе до друг ход на нещата. Предстои да видим какво ще е развитието в бъдеще, но то със сигурност няма да е скучно.

Ексцентричността на Илон Мъск не спря дотук в последните дни. Буквално в ранните часове на 15 февруари обяви, че неговото куче е новият главен изпълнителен директор на Twitter. Шеговитият пост показва, неговият домашен любимец седнал на директорския стол в офиса на социалната мрежа. Малко по-късно той допълва "борда на директорите" освен с кучето, така и с един от синовете си.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !