И Xiaomi попадна в черния списък на САЩ

Offnews Последна промяна на 16 януари 2021 в 15:32 8681 0

Xiaomi smartphone

Производителят на смартфони и други технологични продукти Xiaomi е поредната китайска корпорация, която беше включена в непрекъснато разширяващия се списък на Белия дом за компании от азиатската страна, които не могат да правят бизнес със САЩ. Това стана след като преди ден администрацията на американския президент Доналд Тръмп добави нови девет фирми към списъка.

Сред току що включените компании е също производителят на самолети Comcat. Новината вече доведе до сериозен спад на акциите на Xiaomi. Припомняме, че в списъка, ограничаващ дейността на китайски технологични дружества в САЩ, вече фигурират производителите на телекомуникационни оборудване и крайни устройства Huawei и ZTE, както и най-големият доставчик на летящи дронове в света - DJI.

Ударът идва в момент, когато Xiaomi отчита сериозен ръст, а акциите на компанията се увеличиха над два пъти за една година. Нещо повече - само преди няколко месеца тя се нареди на трето място сред производителите на смартфони, изпреварвайки не кого да е, а Apple.

Формално ограничаването на китайските компании се извършва под претекста за защита на националната сигурност на САЩ и е свързано с обвинения, че някои китайски технологични дружества извършват шпионаж в подкрепа на комунистическата държава или я подпомагат в нарушаване гражданските права на своята територия.

Сред причините за действията на американската администрация обаче има и икономически фактори, включително нарастващото пазарно влияние на китайски компании в редица ключови технологични сектори, което пречи на американските бизнес интереси. Припомняме, че търговската война с Китай беше един от основните акценти във външната политика на Доналд Тръмп през целия му мандат.

Все още не е ясно как ще се развие ситуацията през следващите месеци, още повече, че след броени дни предстои смяна на властта в Белия дом и Тръмп вече няма да взима решенията по тези въпроси. До сега неговият наследник Байдън беше по-сдържан по адрес на Китай, но все пак не пропусна да заяви в предизборната си кампания, че ще следва сходна политика спрямо "Поднебесната империя". Тепърва обаче ще стане ясно дали това ще е така.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !