Honor се подготвя да излезе на фондовите борси

Стоян Ненов Последна промяна на 26 ноември 2023 в 14:45 1068 0

Honor

Снимка Honor

Honor се подготвя да излезе на фондовите борси

Китайската компания за смартфони Honor се подготвя за излезе на фондовите борси. Honor е дъщерна фирма на Huawei, която през 2020 г. беше продадена на консорциум и функционира като самостоятелна компания и се е концентрирала предимно върху смартфоните на по-достъпни цени.

С времето Honor се разви в няколко посоки, като започна да предлага мобилни телефони във всички сегменти на пазара. Сега тя има още по-големи планове, съобщава CNBC.

„За да изпълни новите си стратегически цели, Honor ще продължи да оптимизира своята структура на акционери и ще привлича капитал от различни места, като ще навлезе и на капиталовите пазари чрез първично публично предлагане“, казва компанията в свое изявление.

Honor вече е започнала подготовката за излизането на борсите. Компанията казва, че това ще включва корекция на структурата на борда на директорите, за да е в тон със стандартите за публична компания. Това ще включва увеличаване на разнообразието и покриване на нужните регулаторни стандарти и изисквания.

Засега тя не навлиза в детайли кога и къде ще направи предлагането и коя страна е избрала за този ход. Логиката е да е Китай, но е възможно компанията да се насочи към западен пазар, за да привлече повече капитал от западни инвеститори. Според източниците на CNBC, основната цел на този ход е да се натрупа капитал за предвидено агресивно навлизане на световния пазар на смартфони и директна конкуренция със Samsung и Apple и във високия ценови клас.

Амбицията на Honor е да продължи започнатото по-рано постепенно издигане на пазара. Докато беше под шапката на Huawei, Honor беше бранд за бюджетни телефони и придоби популярност в няколко сегмента. Откакто е самостоятелна, тя иска да се позиционира като конкурент на всички, включително и на най-големите имена. За целта предлага и по-скъпи телефони, но засега постига най-добрите си резултати само на пазара в Китай, докато присъствието ѝ на глобалната сцена е по-ограничено.

А през 2020 г. Huawei продаде Honor именно, за да спаси бранда от санкциите на САЩ срещу себе си. Така той успя да продължи да съществува и не понесе тежките ограничения, които сринаха бизнеса със смартфони на Huawei. За сметка на това Honor все още има право да използва американски технологии, включително процесори и софтуер, като Android. В консорциума собственици на Honor сега са местното правителство на Шънджън, като централата на компанията е в едноименния град, както и още около 30 компании и инвеститори. Huawei няма никакви останали дялове в Honor.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !