Google ще плати 700 млн. долара и ще промени онлайн магазина си (за малко)

Стоян Ненов Последна промяна на 21 декември 2023 в 11:37 1031 0

Google Play

Снимка Mika Baumeister/Unsplash

Google ще плати 700 млн. долара и ще промени онлайн магазина си (за малко)

Google постигна съдебно споразумение по още едно дело срещу себе си в САЩ. То беше заведено от главните прокурори на 50-те американски щата през септември т.г., съобщава The Verge.

Делото обвиняваше Google в злоупотреба с господстващото си положение на пазара за мобилни приложения. Според споразумението интернет гигантът се съгласява да плати 700 млн. долара и да въведе редица промени в магазина си. Повечето от тях са с временен характер.

Споразумението е цели 68 страници, като описва в детайли какви отговорности поема компанията. 629 млн. долара ще бъдат поделени между потребителите в датите, които може да са надплатили за приложения и покупки вътре в тях. От сумата ще бъдат приспаднати данъци, такси, хонорари за адвокати и т.н. След това ще има специален процес за връщане на парите.

Други 70 млн. долара ще бъдат поделени между институциите на главните прокурори. Те ще преценят какво да правят с тях. Последният 1 млн. долара е за административни такси и за разходите за процеса по споразумението.

След това следват множество промени всяка за различен срок. Например за следващите 7 години Google ще позволява инсталацията на приложения от други източници, различни от Google Play. Всъщност, това винаги е било така, но сега има и гарантиран минимален срок, в който компанията да не го променя.

За следващите 6 години, Google ще позволи на приложенията да казват на потребителите къде има други по-добри цени на услугите им, без да слагат линкове. Например „налично на сайта за 9.99 долара“. Също за 6 години Google не може да забранява на разработчиците да казват на потребителите на приложенията точно колко са допълнителните такси.

За следващите 5 години Google ще позволява на разработчиците да използват различни платежни системи от тази на Google Play Billing. Също за толкова време Google не може да изисква от разработчиците да предлагат най-ниските цени през Google Play. За следващите 5 години Google не може да изисква от производителите да слагат Google Play на началния екран по подразбиране. Няма да е нужно и одобрението на Google, за да се предложи алтернативен онлайн магазин. Интернет гигантът ще намали предупрежденията при инсталиране на приложения от трети източници.

За поне 4 години Google не може да задължава разработчиците си да пускат приложенията си в Google Play заедно с другите онлайн магазини. Google ще позволи на други магазини автоматично да актуализират приложения и др.

Промените изглеждат много на хартия, но повечето от тях вече са налични в една или друга форма. А другите изискват минимални усилия от страна на Google. В някои отношения компанията дори е на изгода, например с факта, че приложенията не могат да дават линкове към по-добри оферти, а само да кажат къде се намират.

Президентът на Epic Games, които наскоро спечелиха делото си срещу Google на първа инстанция, Тим Суини коментира, че решението е в ущърб на потребителите и разработчиците на Android и подкрепя таксите на гиганта, като дава привидна възможност за промяна чрез опцията потребителят сам да избере платежната система, която според него налага друга такса за „плащания, които Google не обработва“.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !