Google на съд в 36 щати заради предполагаеми злоупотреби в Play Store

Offnews Последна промяна на 08 юли 2021 в 10:05 5639 0

Технологичния гигант Google е даден на съд в 36 американски щата заради предполагаеми злоупотреби в магазина за мобилни приложения Play Store. В съдебния иск се твърди, че компанията незаконно е злоупотребила с властта си над продажбата и разпространението на апликации в него.

Според щатските прокурори разработчиците не са имали друг избор, освен да преминат през Google Play, за да достигнат до потребителите. След това Google събира „екстравагантна“ комисионна в размер на до 30% при покупки на приложения.

По този начин компанията е използвала антиконкурентни тактики, за да предотврати конкуренцията. Тя е обвинена и в това, че е платила на Samsung Electronics Co., за да не разработва собствен конкурентен магазин за приложения.

От своя страна, технологичният гигант определя съдебния иск като "неправилен", подчертавайки че се конкурира с Apple Inc. за разработчиците и потребителите.

„Ние не налагаме същите ограничения като другите мобилни операционни системи. Така че е странно, че група щатски прокурори избраха да заведат дело, атакуващо система, която осигурява по-голяма откритост и избор от останалите“ - посочва Уилсън Уайт, старши директор публична политика на Google.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !