Google е унищожила доказателства по делото с Epic Games

Павлин Луканов Последна промяна на 30 март 2023 в 12:38 452 0

Google Logo

Снимка Greg Bulla/Unsplash

Google е унищожила доказателства по делото с Epic Games

Доста често компаниите преследват собствените си интереси и в някои случаи дори прекрачват законите. Най-новият пример за това е с Google, като за него научаваме след като съдия в областния съд в Северна Калифорния в САЩ е отсъдил, че компанията нарочно е унищожила доказателства и трябва да бъде санкционирана. Позицията на Google е, че тя не запазва автоматично вътрешни чатове, включващи служители с правно задържане.

Съдията Джеймс Донато посочва в отсъждането си, че доказателствата показват намерението на компанията да предотврати процеса по откриване на доказателства. Данните за чат разговори са изгубени целенасочено, за да се избегне повдигането на обвинения. Преди това предоставени записи, след съдебна заповед, са показали допълнителна информация за спорни практики на компанията при искане за запазване на доказателства.

Отсъждането на Донато е част от по-голямо дело от Epic Games срещу Google, свързано с модела за дистрибуция на приложения през Google Play Store. Обвинението е за това, че Google незаконно има монопол върху възможността за разпространение на приложения за Android.

Отбелязва се, че Google предоставя грешна информация на съда и жалбоподателите относно практиките си за автоматично изтриване за вътрешните си чатове. Google изтрива съобщенията на всеки 24 часа освен когато е включена настройката „history-on“. Конкретно в съдебния спор са включени 383 служители на компанията, като компанията е избрала да не включи тази опция за техните чатове, въпреки изискването на данни за тях.

Именно тук се корени и проблемът, тъй като Google са уверили съда за това, че са предприети съответните стъпки, за да бъдат запазени доказателства. В този процес от компанията не са разкрили информация за решението си да не активират въпросната функционалност. Това е станало чак през октомври 2021 г., което е месеци след първоначалното изискване.

Разбира се има и други възможни отговори освен незаконни дейности на Google. Винаги можем да приемем, че от компанията не са действали с умисъл в това направление и възможността за запазване на чатове просто да не е активирана заради пропуск. Това може да е станало и заради незнание по веригата от служители, които са свързани с процесите.

Другата гледна точка, която в случая е приета и от съдията, е, че действието е направено злонамерено. Тоест от компанията са решили нарочно да не активират опцията и да не споделят за тази възможност пред съда и засегнатите страни. Иначе делото на Epic срещу Google продължава вече доста време и е следено с голям интерес заради евентуалните последици при цялостно отсъждане срещу Google.

В тази евентуална ситуация би било възможно либерализирането на платформата Android с повече възможности за разработчиците и издатели на приложения и игри. Предстои обаче да видим как ще приключат съдебните действия, които се очертава да продължат още известно време. Също така ще е интересно какви ще са последствията за Google от настоящото решение на съдията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !