GM започва промишления добив на литий в Калифорния

Offnews Последна промяна на 16 юли 2021 в 14:54 4528 0

GM Research & Development Battery Lab

General Motors е първият и главен инвеститор в новия проект за добив на литий близо до Лос Анджелис. Инициативата Hell’s Kitchen (Адска кухня) се оглавява от австралийската компания Controlled Thermal Resources, която има голям опит в добива и преработването на минерали с помощта на възобновяеми източници на енергия. Получаваният по този начин литий ще бъде изпращан директно в заводите на GM за производството на високоефективните акумулаторни батерии Ultium.

Обикновено добивът на литий се осъществява по два начина: от твърда руда и чрез извличане на разтворения в солената вода метал. И двата метода са достатъчно ефикасни, но са критикувани заради негативното въздействие върху околната среда. Новата технология на австралийската CTR няма подобни недостатъци, понеже използва възобновяеми източници на енергия. В случая ще се използва геотермалната енергия от езерото Солтън-Сий.

https://www.youtube.com/watch?v=PARLmFc1iKc

В Hell’s Kitchen ще се използва затворен процес на директна екстракция, при който преработената солена вода ще се връща в соленото езеро. По този начин проектът ще осигурява на General Motors чист от гледна точка за околната среда литий, при добива на който няма да има замърсяващи природата отпадъчни продукти. Първите редовни доставки на литий от Адската кухня трябва да започнат през първата половина на 2024 година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !