Генеративния AI превърна в милиардер главния изпълнителен директор на AMD

Стефан Николов Последна промяна на 12 февруари 2024 в 18:09 931 0

Lisa Su

Снимка AMD

Лиза Су е 26-тата американка, която натрупва състояние от над 1 млрд. долара.

След като цената на акциите на AMD надхвърли 170 долара, финансовото състояние на главния изпълнителен директор на компанията Лиза Су нарасна до 1 млрд. долара, пише Forbes. Тя е 26-ата жена в САЩ, станала милиардер, която е натрупала състоянието си със собствени сили. Въпреки че изкуственият интелект направи Су достатъчно богата, тя все още има много какво да постига, за да достигне нивото на доходите на основния си конкурент - Дженсен Хуанг от NVIDIA.

Изданието оценява капитала на Лиза Су на 1,1 млрд. долара. Три четвърти от тази сума се състои от около четири милиона акции на AMD на стойност около 700 млн. долара. Цената на акциите на AMD чупи рекорди от януари насам, като първо достигна нов 52-седмичен връх, а след това счупи предишния рекорд от 164,46 долара от ноември 2021 г. и достигна връх от 184,92 долара. Тъй като от 2016 г. насам Лиза Су е продала акции на стойност около 400 млн. долара, нейното финансово състояние възлиза на минимум 1,1 млрд. долара. Като главен изпълнителен директор на AMD Су получава възнаграждение в брой и акции.

Лиза Су става главен изпълнителен директор на AMD през 2014 г., когато се носят слухове, че компанията е близо до фалит. Тя получава по-ниска заплата дори и от тази на бившия главен изпълнителен директор Рори Рийд. За да се компенсира това, тя получава възнаграждение в акции, цената на които до 2016 г. варира от 2 до 4 долара. През първата година Су получава твърде много акции, което води до анулиране на нейното възнаграждение от 1,76 млн. акции.

Тъй като заплатата ѝ остава обвързана основно с резултатите от акциите на AMD, Лиза Су има значителен стимул да повиши цената на акциите на компанията. Но тя буквално преобърна работата компанията с новата процесорна архитектура Zen, което доведе до рекордни приходи от продажби на процесори и рязко увеличаване на пазарния дял на AMD. За първи път пазарната капитализация на AMD надмина тази на Intel след придобиването на Xilinx, която предоставя технология от решаващо значение за амбициите на AMD в сферата на изкуствения интелект.

Лиза Су със сигурност "струва" много повече от въпросните 1,1 млрд. долара. Главният изпълнителен директор вероятно има и други инвестиции и активи, които увеличават нетното ѝ състояние. По време на работата си в AMD тя е била член на борда на директорите на компании като Cisco. Не е ясно кога точно Су е станала милиардер, но към настоящия момент тя определено е такъв, най-малкото поради наличието на капитала от AMD във вид на акции, цената на които растат с всеки изминал ден.

Да бъдеш милиардер е чудесно, да бъдеш мултимилиардер е още по-хубаво и точно в такава ситуация се намира сега главният изпълнителен директор на NVIDIA Дженсен Хуанг. През ноември миналата година състоянието му е надхвърли 40 млрд. долара, а сега то вече нарасна до 60 млрд. долара. Подобно на Су, Хуанг притежава много акции в компанията, която ръководи. Много по-голямото финансово състояние на Хуанг се дължи на неговия мандат в NVIDIA от самото ѝ създаване и на просперитета на компанията през по-голямата част от времето.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !