Gartner отчита пореден спад на доставките на компютри в световен мащаб

Павлин Луканов Последна промяна на 11 октомври 2023 в 18:56 354 0

laptops

Снимка Marvin Meyer/Unsplash

Gartner отчита пореден спад на доставките на компютри в световен мащаб

От известно време се наблюдава тенденцията за спад в доставките на компютри в световен мащаб. Тя изглежда продължава и през третото тримесечие на настоящата година, като това показват предварителните данни на компанията за пазарни анализи, Gartner.

В разглеждания период са отчетени 64.3 млн. доставки, което представлява 9% спад на годишна база. Това е и осмо поредно тримесечие на спад, но анализаторите очакват в края на годината да бъде отчетен ръст. В третото тримесечие според Gartner е достигнато дъното на доставките.

В световен план няма промяна по отношение на най-големите доставчици. Лидер продължава да е Lenovo с 16.146 млн. доставки, дял 25.1% и спад 4.4% на годишна база. Следва HP с 13.531 млн. доставки, дял 21% и ръст 6.4%. Челната петица допълват Dell (16.1%), Apple (9.7%) и ASUS (7.6%).

Най-голям спад отчита Apple при -24.2%. Единствената компания с ръст е HP. Dell отчита шесто поредно тримесечие на спад в доставките, основно заради слабото търсене в корпоративния сектор. Доставките на Apple спадат рязко заради голямата база преди година, а и поради сезонни тенденции. От Gartner са оптимисти за 2024 г. като предричат ръст в световен мащаб от 4.9%, както в потребителския, така и в бизнес сегментите.

Gartner обръщат по-голямо внимание на пазара в САЩ където се отбелязва спад от 9.3%. Той се отдава на слабото търсене от корпоративния сектор. Все пак има ръст при търсенето на Chromebook устройства. Лидер в САЩ е HP с 24.6% дял, следвана от Dell (24.4%), Apple (16.7%), Lenovo (16.4%), Acer (6%) и ASUS (3.8%).

В региона на Европа, Близкия Изток и Африка се отчита по-малък спад, 3.6%. Продължаващите политически проблеми, инфлационни процеси и ръст в лихвите водят до по-ниското търсене. В Азиатско-тихоокеанския регион има огромен спад от 13%, което се дължи конкретно на 20% спад в Китай. В страната този процес се отдава на ръста в безработицата.

В Индия беше въведено ново ограничение за вноса на определени устройства, което е част от усилията на страната да насърчи местното производство. След първоначалното объркване и намаляване на вноса, ограничението беше отложено за октомври 2024 г. Така до края на годината няма да има притеснения в тази насока.

Като цяло очакванията на анализаторите са нещата да се променят през настоящото тримесечие и в световен мащаб ще има връщане към растеж. Той изглежда ще продължи и през цялата 2024 г. Предстои да видим дали прогнозата ще се сбъдне, тъй като пазарът се влияе от множество външни фактори.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !