Ford инвестира 7 милиарда щатски долара в нови заводи за производство на електромобили и акумулаторни блокове

Offnews Последна промяна на 28 септември 2021 в 17:26 324 0

Ford reveals plans for massive EV and battery factories in the US

Ford и южнокорейският производител на акумулаторни батерии SK Innovation ще инвестират общо 11,4 милиарда щ. долара за строителството на няколко нови завода в Тенеси и Кентъки, в които ще се разработват и произвеждат електромобили и акумулаторни блокове за тях. Инвестицията само на Ford е 7 милиарда щ. долара. Създаването на нови производствени мощности от подобен мащаб е най-големият инвестиционен проект на компанията за цялата нейна история.

Заводът в Тенеси ще бъде с площ 14 квадратни километра и по размера на вложените инвестиции ще стане най-големият през последните 118 години. Това каза Лиза Дрейк, главен оперативен директор на Ford в САЩ. Именно там ще се произвеждат захранващите елементи за електромобилите Ford от серия F.

Двата завода в Кентъки, които получиха името BlueOvalSK, ще се заемат с производството на литий-йонни акумулаторни батерии. Серийното производство е планирано да започне през 2025 година. Тези заводи ще осигурят нови работни места за над 11 хиляди души.

Тези инвестиции са част от кампанията Ford+ за модернизация на производството. Ford възнамерява да се фокусира върху производството на роботизирани автономни автомобили, електромобили и друг електрически транспорт.

Според главния изпълнителен директор на Ford Джеймс Фърли, електромобилите са днес това което бяха смартфоните през 2007 година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !