Firefox е загубил абонати от провалената сделка с Yahoo

Павлин Луканов Последна промяна на 04 ноември 2023 в 11:27 813 0

Firefox

Снимка Mozilla

Firefox е загубил абонати от провалената сделка с Yahoo

Антимонополното дело срещу Google в САЩ е в разгара си, като от процеса излизат много интересни данни за дейността на компанията, но и на други страни, които имат връзки с нея. Така например тази седмица главният изпълнителен директор на Mozilla, Митчъл Бейкър, се изказа в защита на Google, като свидетелства за това, че компанията е опитала да премине от търсачката на Google във Firefox, но отново е заложено на нея след неуспех с Yahoo. Това показва, че потребителите предпочитат решението на Google.

По данни на Bloomberg, временното преминаване към Yahoo е единственият случай, в който даден браузер е сменил търсачката си по подразбиране. Това дава още по-голяма тежест на показанията на Бейкър, тъй като е пример от практиката, подкрепящ основния аргумент на Google. Става дума разбира се за това, че търсачката на компанията е избрана заради предлаганото качество.

Сделката на Mozilla с Yahoo трябваше да продължи за пет години, като за целта от Yahoo са се съгласили да платят 375 млн. долара, с около 100 млн. долара повече от Google. Освен това потребителите биха виждали по-малко реклами при търсене. С времето обаче от Yahoo не са изпълнили обещанията си, като Бейкър свидетелства, че предоставената услуга за търсене се е влошила с времето. Тя посочва, че се е опитала да използва Yahoo, но в крайна сметка е преминала към Google.

По-голямата част от приходите на Mozilla идват от споразуменията именно от сделките свързани с търсачките. Интересно е да се отбележи, че компанията е отбелязала около 2% по-малко приходи от сделката с Yahoo, което може също да е отчетено като фактор за връщане към Google. Това от своя страна е довело до допълнителни приходи от Yahoo според условията за анулиране на договора.

На фона на това за периода от 2014 г. до 2017 г. е отчетен и спад в потребителите на Firefox, който частично се отдава на избора на Yahoo. Не се посочва обаче какви са приходите от настоящата сделка на компанията с Google, като те са в рамките на стотици милиони долари годишно. Също така заплатата на Бейкър е обвързана частично с приходите на компанията и ако Google бъде осъдена да раздели дейностите си, това може да доведе до потенциално намаляване и на нейните приходи. Така донякъде се поставя под въпрос доколко искрени са доводите ѝ.

Отбелязват се и опасенията за това, че при негативен развой на делото, Bing може да стане търсачка по подразбиране във Firefox, което да ощети браузера. Предстои да видим още какви интересни данни ще изплуват в следствие на разследването и какво ще е крайното решение.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !